KNVB stemt op Marokko: 'We willen iets terug doen voor wat ze ons gebracht hebben'

KNVB stemt op Marokko: 'We willen iets terug doen voor wat ze ons gebracht hebben'

12-06-2018 18:10
194

In de keuze voor de organisatie van het WK 2026 heeft de KNVB besloten om op Marokko te stemmen. Woensdag 13 juni vindt er in Moskou een FIFA Congres plaats. Het gecombineerde bid van de Verenigde Staten, Canada en Mexico is de concurrent van de Marokkanen.

KNVB maakt via de officiële kanalen bekend dat er op Marokko gestemd zal gaan worden. "We voelen ons verbonden met Afrika en Marokko", laat voorzitter Michael van Praag (foto) weten op de site van de voetbalbond.

"We willen iets terug doen voor al het mooie wat Afrika en Marokko ons Nederlandse voetbal in de afgelopen jaren gebracht hebben. We tonen hiermee dankbaarheid voor wat Mike Obiku, Nwankwo Kanu, Kalusha Bwalya, Karim El Ahmadi, Hakim Ziyech, Ibrahim Afellay en alle andere spelers met Afrikaanse roots in ons voetbal hebben laten zien."

Een WK in de Verenigde Staten lijkt de meeste kans te hebben, onder meer omdat er garanties, meer beoogde winst, een verfijnde logistiek en optimale verblijfslocaties geboden zouden kunnen worden, meldt de KNVB. Toch wordt er voor Marokko gekozen. "We kiezen hiermee ook voor loyaliteit aan een belangrijk deel van onze Nederlandse samenleving, namelijk aan de in Marokko wortelende gemeenschap", zegt secretaris-generaal Gijs de Jong.

"Die loyaliteit is een logisch gevolg van het streven van de KNVB naar diversiteit op alle fronten in onze samenleving. We zien het daarom naast een sportieve ook als een morele verplichting om voor Marokko te stemmen."