'Ik was 22 jaar en zat nog bij Ajax, maar opeens stond ik op het wereldtoneel'

'Ik was 22 jaar en zat nog bij Ajax, maar opeens stond ik op het wereldtoneel'

13-06-2018 16:41
58

Het WK staat op het punt van beginnen en dus gaan de gedachten bij Gregory van der Wiel terug naar 2010, toen het Nederlands elftal de finale haalde. De oud-Ajacied had een basisplaats in Zuid-Afrika.

"Het toernooi was erg bijzonder. Het was al mooi om in het Nederlands elftal te mogen spelen, maar spelen op een WK, dat kan niet iedereen zeggen. Ik was 22 jaar en zat nog bij Ajax, maar speelde samen met jongens die een stuk ouder waren en al een carrière bij grote clubs achter hun naam hadden", vertelt Van der Wiel op de Ajax-website. "Opeens stond ik op een wereldtoneel, dat was heel speciaal.''

De sfeer zal Van der Wiel nooit vergeten. "Telkens als we met de bus terugkwamen bij het hotel ging al het personeel buiten staan. Lokale mensen die dansjes deden en muziek maakten. Die Afrikaanse sfeer was super leuk om mee te maken. Op de straten was iedereen vrolijk, dat herinner ik me nog goed. Haha, en we moeten natuurlijk niet de Vuvuzela's vergeten! Ik weet nog wel dat het soms lastig was om een medespeler op 2 of 3 meter afstand te verstaan."

Het WK had niet het gewenste einde. Arjen Robben kreeg dé kans, maar de teen van Iker Casillas zat dwars. Van der Wiel: "Het enige wat je kan doen op zo'n moment is hopen. Hopen dat die bal erin gaat. Als hij dan via de teen van Casillas naast gaat, breekt je hart op dat moment." Toch kreeg Oranje een rondvaart door de grachten. "Het voelde alsof we het WK hadden gewonnen, het was echt een gekkenhuis."