Hoek verklaart bijzonder WK-moment Oranje: 'Dat deed Tim overdreven goed'

Hoek verklaart bijzonder WK-moment Oranje: 'Dat deed Tim overdreven goed'

14-06-2018 08:54
12

Frans Hoek bewaart louter goede herinneringen aan Louis van Gaal. De keeperstrainer annex assistent-coach werkte bij FC Barcelona, Bayern München, het Nederlands elftal en Manchester United met de flamboyante oefenmeester samen.

"Het is juist heel makkelijk om met Louis te werken. Je hebt het over een púre professional, en ik vind dat ik dat ook ben", zegt Hoek tegen Panorama. "Hij is kritisch en wil alles weten, maar dat vind ik niet meer dan normaal op topniveau. Het is trouwens niet zo dat ik alleen met Louis heb gewerkt. In '97 zijn we samen naar Barcelona gegaan, hij is drie jaar later opgestapt, ik ben toen gebleven. Pas in 2010 zijn we weer samen gaan werken bij Bayern München."

Het duo was ook samen succesvol op het WK in Brazilië, onder meer dankzij de keuze om Tim Krul in te brengen voor de penaltyserie tegen Costa Rica. Dat idee kwam van Hoek, beaamt hij. "Nou, jawel, maar uiteindelijk wordt alles bepaald door de bondscoach. Oranje heeft natuurlijk een hele geschiedenis met penalty's, daarom wilden we iets anders doen. En het was bekend dat Jasper Cillessen toen nog niet veel penalty's had gestopt in zijn carrière."

"Die andere twee, Tim Krul en Michel Vorm, hadden ook geen indrukwekkende statistieken, maar Tim boekte de meeste progressie op de trainingen", legt Hoek uit. "Beïnvloeden, indruk maken. Dat deed Tim overdreven goed. Als je hem voor je ziet staan, is dat ook indrukwekkend. Denk je: hoe krijg ik die bal er in godsnaam in? Dus het was een vrij logische keuze."