WK Vandaag: 5 dingen die je moet weten rond Rusland - Saudi-Arabië

WK Vandaag: 5 dingen die je moet weten rond Rusland - Saudi-Arabië

14-06-2018 15:00
7

In Rusland strijden 32 landen vanaf 14 juni om de wereldtitel. Donderdag is de openingswedstrijd tussen Rusland en Saudi-Arabië. VoetbalPrimeur presenteert je vijf zaken waar je op moet letten.

1.. Openingswedstrijd met ploegen uit vorm
Voor Rusland is het donderdag direct het moment van de waarheid. Met Saudi-Arabië als makkelijkste tegenstander in de poule, kan de ploeg van Stanislav Cherchesov het zich niet veroorloven om punten te laten liggen. Met Egypte en vooral Uruguay wachten namelijk nog twee pittige tegenstanders. In vorm zijn de Russen niet. De laatste overwinning dateert van 7 oktober 2017, toen Zuid-Korea in een oefenduel met 4-2 werd verslagen. Saudi-Arabië verloor de laatste drie duels voorafgaand aan het WK, maar won daarvoor wel van Griekenland en Algerije. 

2. Eredivisie-tintje bij Rusland
Met Fedor Smolov (rechts op foto) in de basisopstelling zorgen de Russen voor een klein Eredivisie-tintje. De spits, momenteel onder contract bij Krasnodar, werd een half jaartje door Feyenoord gehuurd van Dinamo Moskou. Na elf Eredivisie-optredens (één goal, één assist) werd Smolov door Dinamo weer teruggehaald. In het Russische team moet Smolov voor de goals zorgen.

3. Talent aan beide kanten
Bij de ploeg uit Saudi-Arabië zullen waarschijnlijk weinig belletjes gaan rinkelen. Alle selectiespelers staan namelijk onder contract bij een club uit de Saudische competitie. Slechts vijf teams leveren de volledige selectie: Al-Hilal, Al-Ahli, Al-Nassr, Al-Shabab en Al-Ittihad. Dat móét wel een goed ingespeeld team zijn.

Voor spektakel aan de kant van de Saudi's moeten we Fahad al-Muwallad (23 jaar) in de gaten houden. Als de rappe buitenspeler het op zijn heupen heeft kan hij het de Russische defensie lastig maken. Hij maakte al op 16-jarige leeftijd zijn debuut voor Al-Ittihad en geldt in eigen land als groot talent. Zijn huurperiode bij het Spaanse Levante was afgelopen halfjaar geen succes, maar in eigen land verwacht men veel van hem. Hij was er hoogstpersoonlijk voor verantwoordelijk dat zijn land naar het WK ging door als invaller de beslissende goal te maken tegen Japan. 

Bij de Russen loopt met Aleksandr Golovin ook een talentvolle speler rond. De 22-jarige middenvelder moet het spel gaan maken bij het gastland en staat in de belangstelling van clubs uit de Europese topcompetities.

4. Daar is 'ie eindelijk: de videoscheids
Na jaren van discussie is het eindelijk zover: de videoscheids doet zijn intrede op een WK-eindronde. Daarmee moeten foute, doorslaggevende beslissingen worden gecorrigeerd. Moet de videoscheids vandaag al belangrijke beslissingen nemen? Voor videoscheids Danny Makkelie is het nog even geduld oefenen. Hij is alleen gekoppeld aan Björn Kuipers. Vanuit de centrale plek in Moskou zullen twee Italiaanse en twee Zuid-Amerikaanse videoarbiters de Argentijnse scheidsrechter Néstor Pitana bijstaan.

5. Vermoedelijke opstellingen
RuslandAkinfeev; Fernandes, Kutepov, Ignashevich, Kudryashov; Zobnin, Golovin, Samedov, Dzagoev, Miranchuk; Smolov

Saudi-Arabië: Al Mosailem; Al Shahrani, Osama Hawsawi, Omar Hawsawi, Althaqfi Al Harbi; Otayf, Al-Dawsari, Al-Jassim, Al Shehri, Al-Muwallad; Al-Sahlawi