Technologie helpt Frankrijk langs het Australië van Van Marwijk

Technologie helpt Frankrijk langs het Australië van Van Marwijk

16-06-2018 13:52
43

Het Australië van Bert van Marwijk heeft de eerste WK-wedstrijd verloren van Frankrijk. The Socceroos hielden aanvankelijk eenvoudig stand, maar verloren desondanks met 2-1. Bij beide Franse goals kwam er technologie aan te pas.

Het elftal van Van Marwijk was geen moment van plan om het spel te maken, leunde op de defensie en loerde vooral op counters, die spaarzaam waren. De Fransen waren met name in de beginfase veel bij het doel van Australië te vinden, maar The Socceroos wisten simpel overeind te blijven. Frankrijk kreeg via Kylian Mbappé, Antoine Griezmann en Paul Pogba kleine mogelijkheden.

De grootste kans van de eerste helft was voor Australië. Na een kwartier spelen verschalkte Corentin Tolisso uit een vrije trap bijna zijn eigen doelman Hugo Lloris, maar die was alert en redde knap. Australië hoefde niet veel moeite doen om het slome en trage Frankrijk onder controle te houden. 

Het spelbeeld was in het begin van de tweede helft niet anders dan in de eerste: Frankrijk domineerde, maar Australië hield simpel stand. Na een kwartier spelen kregen de Fransen een strafschop na inmenging van de videoscheidsrechter. De arbiter floot niet voor een penalty, maar bekeek op advies van zijn collega's wel de videobeelden, waarna hij de bal alsnog op de stip legde: Griezmann benutte het buitenkansje: 1-0.

Niet heel veel later mocht ook Australië aanleggen voor een strafschop omdat verdediger Samuel Umtiti de bal uit een vrije trap met de hand raakte. Bij dat moment was geen VAR nodig. Mile Jedinak schoot zijn ploeg naast Les Bleus. De Franse bondscoach Didier Deschamps zette vervolgens alles op de aanval en bracht Olivier Giroud en Nabil Fekir voor Griezmann en Ousmane Dembélé. Ook Blaise Matuidi kwam erbij.

De tweede goal van de Fransen zou er komen en werd tien minuten voor tijd gemaakt door Pogba. Net als bij de 1-0 moest er ook bij de 2-1 technologie aan te pas komen. Pogba schoot de bal vanaf de rand van de zestien via de onderkant van de lat binnen. Doellijntechnologie wees uit dat de bal de doellijn gepasseerd had. Na de 2-1 probeerde Australië het nog wel, maar zonder resultaat.

Frankrijk speelt komende dinsdag tegen Peru. Australië neemt het dan op tegen Denemarken.