Kuipers pakt hoofdrol op WK: privé-oorlog met Neymar, gered door Makkelie

Björn Kuipers was tijdens Brazilië - Costa Rica een van de meest besproken mensen op het veld. Maar hoe floot de in Oldenzaal geboren arbiter in Sint-Petersburg? VoetbalPrimeur zet de belangrijkste momenten op een rij.

Toon is gezet
In de beginfase worden de intenties van Costa Rica meteen duidelijk: Brazilië óveral opjagen en - als het moet - een overtreding maken. Dat resulteert in veel vragende gezichten richting Kuipers, maar die zet meteen de toon: hij gaat niet voor elk wissewasje fluiten.

Eerste overtreding op Neymar
Na negen minuten fluit Kuipers voor het eerst voor een overtreding en pas na veertien minuten geeft hij zijn eerste standje. Een Costa Ricaan gaat vól op de enkel van Neymar staan en de Braziliaan blijft lang liggen, maar Kuipers trekt ondanks protesten geen kaart.

Kuipers versus Neymar: deel 1
Als Costa Rica de derde overtreding binnen een paar minuten op hem maakt, weet Neymar op wie hij zijn ergernis moet richten: Kuipers. De Braziliaan mekkert alsof het een lieve lust is, maar krijgt géén speciale behandeling van de Nederlandse arbiter.

Afgekeurde goal
Brazilië denkt na 25 minuten op voorsprong te komen door een doelpunt van Gabriel Jesus, maar de aanvaller van Manchester City staat buitenspel. Goede call van grensrechter Sander van Roekel, die ook niet valt voor het smekende gezicht van Jesus. Even later maakt Van Roekel een taxatiefoutje door te vlaggen voor een bal die de zijlijn niet helemaal heeft gepasseerd. Het is in feite het enige foutje van Team Kuipers in de eerste helft.

Geen penalty Neymar
Op slag van rust schreeuwt heel Brazilië om een strafschop, omdat Carlos Ureña om de nek van Thiago Silva hangt. De verdediger gaat neer, maar Kuipers wuift het appèl voor een penalty weg. Ook de VAR komt niet in actie, dus Danny Makkelie kan rustig blijven zitten.

Kuipers versus Neymar: deel 2
Als Kuipers fluit voor de rust, wordt hij omsingeld door vijf Brazilianen. Het kwintet wil weten waarom de scheidsrechter zo weinig fluit. Hij laat zich niet intimideren en stuurt ze weg. In de tunnel wordt Kuipers opgewacht door de gefrustreerde Neymar, die uitleg eist, maar uiteindelijk wordt weggetrokken door Marcelo. Ja, Costa Rica speelt op het randje, maar dat is niet verboden.

Kuipers versus Neymar: deel 3
In de tweede helft is Kuipers er klaar mee: Neymar moet op het matje komen bij Kuipers en krijgt een standje voor het oog van de hele wereld. Nog meer protesteren en je bent het haasje, lijkt de scheidsrechter hem toe te bijten. Het is eigenlijk het beste advies dat Neymar kan krijgen.

Makkelie redt Kuipers
Kuipers fluit bijna foutloos, maar het venijn zit 'm duidelijk in de staart. Neymar kapt na 77 minuten naar binnen, wordt licht tegengehouden, gaat met veel theater naar de grond én krijgt een penalty. Dat is het niet, maar gelukkig grijpt videoref Makkelie in. Hij roept Kuipers naar de kant en die draait de beslissing terug. Makkelie redt feitelijk de finalekansen van Kuipers. Direct een primeur: voor het eerst in de WK-historie wordt een strafschop door de VAR teruggedraaid.

Kuipers versus Neymar: deel 4
Na 81 minuten is de maat vol: Neymar protesteert te heftig en dat laat Kuipers zich niet gebeuren. Hij geeft Neymar een gele kaart. De Braziliaan zal waarschijnlijk niet naar Oldenzaal komen voor de verjaardag van Kuipers, want de twee voeren in Sint-Petersburg een privé-oorlog uit. Omdat Brazilië met 2-0 wint, schudden de twee elkaar uiteindelijk wél de hand.