Uruguay wint Groep A na zege op Rusland; Saudi-Arabië verslaat Egypte

Uruguay wint Groep A na zege op Rusland; Saudi-Arabië verslaat Egypte

25-06-2018 17:57
21

Dankzij een simpele overwinning op Rusland (3-0) is Uruguay op de eerste plaats geëindigd in Groep A van het WK 2018. Saudi-Arabië pakte in de allerlaatste seconde drie punten tegen Egypte: 2-1. 

Uruguay - Rusland 3-0
Rusland, dat tegen Saudi-Arabië (5-0) en Egypte (3-1) zo verrast had met fris voetbal, speelde maandag weinig klaar in Samara. Al binnen een halfuur was de wedstrijd eigenlijk beslist. Allereerst schoot Luis Suarez een vrije trap laag en hard binnen en in de 23e minuut werd het 2-0 door een eigen doelpunt van Denis Cheryshev. Hij veranderde een schot van Diego Laxalt ongelukkig van richting.  

Voor de Russen werd de situatie helemaal kansloos toen verdediger Igor Smolnikov na 36 minuten kon inrukken. Hij kreeg twee keer geel. Na de rust gaf Uruguay geen gas meer en Rusland kwam niet verder dan een paar kansjes. Edinson Cavani zorgde in laatste minuten voor het slotakkoord. Hij tikte na een corner een rebound binnen. 

Uruguay neemt het in de achtste finales van het WK op tegen de nummer twee van Groep B. Dat wordt Spanje óf Portugal. Spanje (vier punten) speelt maandagavond om 20.00 uur tegen het puntloze Marokko. Portugal (ook vier punten) treft Iran. Rusland, de nummer twee van Groep A, neemt het op tegen de winnaar van Groep B.  

Saudi-Arabië - Egypte 2-1
Bij het groepsduel tussen Saudi-Arabië en Egypte stond alleen de eer van beide landen op het spel. De bondscoach van Egypte koos voor Essam El-Hadary onder de lat. Met zijn 45 jaar en 161 dagen (!) werd de goalie daarmee de oudste speler óóit op een WK. 

Superster Mo Salah brak de wedstrijd in de 21e minuut open. Een diepe bal werd door de goalgetter van Liverpool slim over de doelman van Saudi-Arabië heengewipt.  

Vlak voor de pauze leek El-Hadary uit te groeien tot grote held. Op indrukwekkende wijze keerde de veertiger een penalty van Fahad Al Muwallad. Even later ging de bal echter wéér op de stip, nadat een aanvaller van de Saudi's was vastgehouden en scheidsrechter Wilmar Rodan de videobeelden vervolgens uitgebreid had bestudeerd. Op de inzet van Salman Al Faraj had El-Hadary geen antwoord.  

In de állerlaatste seconde van de blessuretijd werd het zelfs nog 2-1 voor Saudi-Arabië. Salem Al-Dawsari schoot in de lange hoek raak.