Ajax erkent aansprakelijkheid in zaak-Nouri: 'Twijfelden aan conclusies adviseurs'

Ajax erkent aansprakelijkheid in zaak-Nouri: 'Twijfelden aan conclusies adviseurs'

25-06-2018 20:35
68

Ajax heeft in een persconferentie erkend dat de behandeling van Abdelhak Nouri op het veld in Oostenrijk in juli 2017 niet adequaat was. "Wij erkennen de aansprakelijkheid voor de gevolgen daarvan", aldus Ajax-directeur Edwin van der Sar.

Jurgen van der Hoeven
AMSTERDAM

Nouri (21 jaar) zakte vorig jaar op 8 juli in elkaar tijdens een oefenduel van Ajax met Werder Bremen. De talentvolle Ajacied werd getroffen door een hartstilstand en liep ernstige en blijvende hersenschade op. Ajax verklaarde lange tijd niet aansprakelijk te zijn voor de hersenschade die Nouri opliep. Een zichtbaar geëmotioneerde Van der Sar legde tijdens de persconferentie uit dat Ajax eerder een second opinion liet doen, waaruit bleek dat er wél adequaat was gehandeld. "Nadat alle beschikbare informatie door Ajax is voorgelegd aan zijn medische en juridische adviseurs, zijn deze tot de conclusie gekomen dat de behandeling op het veld adequaat was en dat op grond van die conclusie geen reden is om aansprakelijkheid van de club aan te nemen."

De situatie veranderde toen de familie Nouri begin deze maand een verzoekschrift indiende bij de KNVB. "Die bevatte voor ons nieuwe informatie en was dan ook een belangrijke aanleiding om andere experts om een third opinion te vragen. Wij zijn namelijk gaan twijfelen aan de conclusies van onze adviseurs. En wij wilden uiteraard honderd procent zeker weten dat ons standpunt juist was. Er rezen dus vragen over de informatie die ten grondslag lag aan de eerdere medische adviezen en het op basis daarvan ingenomen standpunt. Dit moest nader onderzocht worden."

Drie conclusies
Daarvoor wist Ajax professor Douwe Atsma en professor Martin Schalij, hoogleraren cardiologie van het UMC, bereid te vinden. Uit hun beoordeling bleek dat er bij de behandeling op het veld niet adequaat is gehandeld. Daarbij zijn drie belangrijke punten geconstateerd:

1. Men was onvoldoende gericht op het meten van de hartslag, de circulatie en een eventuele reanimatie, en had lange tijd focus op het vrijmaken van de ademweg van Abdelhak.
2. De aanwezige defibrillator had eerder ingezet moeten worden om zodoende een beter beeld van de situatie te krijgen.
3. De behandelaars hadden, na het vrijmaken van de ademweg een moment van reflectie moeten inlassen omdat de situatie niet verbeterde.

"De cardiologen vonden het verder niet aannemelijk dat na het ineenzakken van Abdelhak daadwerkelijk nog enige tijd sprake was van een effectieve bloedcirculatie. Als de defibrillator wel was ingezet was dit gebleken en had men toen al met de reanimatie kunnen beginnen. Als dat gedaan was, was Abdelhak er mogelijk beter uitgekomen. Dat laatste is geen zekerheid, maar het is wel mogelijk", aldus Van der Sar.

Van der Sar vertelde verder dat hij maandagmiddag eerst de familie Nouri heeft geinformeerd. Hij sprak twintig à vijfentwintig minuten met de familie. "Dat was heel moeilijk, maar het is fijn om duidelijkheid te hebben. Ze hebben zelf ook gezegd Ajax is heel close bij ons. De familie Nouri is ook close bij Ajax. Dat is het belangrijkste op dit moment." Van der Sar erkent dat het moeilijk voor hem was om het nieuws te brengen. Zichtbaar geëmotioneerd: "Mijn vrouw appte me net voor ik in de auto stapte en toen heb ik gebeld. Ik zei: Je belt op juiste moment, want ik ga met lood in mijn schoenen ergens naartoe. Het was fijn om haar stem even te horen." Ook de selectie is op de hoogte gebracht: "Dat heeft Marc Overmars gedaan, die is in Duitsland (waar Ajax op trainingskamp is, red.) en heeft dat in het hotel gedaan." Verder verzocht de Ajax-directeur de media om de familie Nouri met rust te laten.

Gesprekken met familie
Ajax gaat nu met de familie Nouri in gesprek over vervolgstappen. "Het gaat er nu om dat wij dat doen wat nodig is om invulling te geven aan de verantwoordelijkheid die wij als club maar zeker ook als mens, als collega’s en vrienden van Appie, hebben. Wij willen dit op een goede manier oplossen en daar is alles nu op gericht." Ajax wilde niet reageren op de vraag of de conclusies uit de third opinion ook gevolgen hebben voor betrokkenen binnen de medische staf van Ajax. "Dat is nu niet aan de orde", stelde Rutger Arisz, operationeel directeur van de Raad van Commissarissen (RvC) van Ajax.

Tot slot heeft Ajax aangegeven een bredere verantwoordelijkheid te willen nemen naar aanleiding van de situatie. "Want wat daar in Oostenrijk met Abdelhak is gebeurd, kan ook andere voetballers overkomen. Niet alleen profvoetballers, maar ook amateurvoetballers. En het ís ook al eerder voorgekomen. Wij voelen de verantwoordelijkheid, als grootste club van Nederland, om onze ervaring om te zetten in leerpunten voor iedereen die zich in Nederland bezighoudt met de gezondheid van voetballers." Ajax start daarom op korte termijn een initiatief om tot op amateurniveau mensen beter op te leiden op dat vlak.