Waarom Tadic een totaal andere speler is dan Ziyech en Ten Hag aan de bak kan

Waarom Tadic een totaal andere speler is dan Ziyech en Ten Hag aan de bak kan

28-06-2018 09:00
47

Nederlandse voetbalvolgers verkneukelen zich al bij de gedachte: Dusan Tadic, terug in de Eredivisie. Woensdagmiddag maakte Ajax zijn komst wereldkundig, waarna hij enkele uren later met Servië door Brazilië werd uitgeschakeld op het WK. VoetbalPrimeur bekeek de wedstrijd en laat er een analyse op los.

Door Koen Bloks

Hoe speelt Tadic bij Servië en wat kan hij bijdragen aan Ajax? In de drie groepswedstrijden met Servië gaf Tadic één assist. Op papier staat de kersverse Ajacied bij zijn land opgesteld als rechtsvoor, maar in feite positioneert hij zich vooral richting de vrije zones op het veld. Deze vrije zones zoekt Tadic het liefst centraal op het veld of in de halfspace, tussen de linies. Is daar geen ruimte om de bal te ontvangen, dan zoekt hij diepte rondom de spits of positioneert hij zich aan de buitenkant om de bal alsnog te ontvangen.

Tadic is geen speler die het van zijn pure snelheid moet hebben. Hij speelt vanuit zijn spelinzicht, techniek, dribbel, creativiteit en passing. In de passing is de Serviër voornamelijk op zoek naar voorwaartse opties: Tadic was in drie WK-wedstrijden amper goed voor een succesvol passingpercentage van 65%, maar zorgde wél voor een aantal goede kansen voor zijn ploeggenoten. Ook tegen een topland als Brazilië liet hij dat weer zien. In Nederland zal zijn rol er iets anders uit gaan zien.


Bijschrift: Dusan Tadic zoekt naar de vrije ruimte om in balbezit te komen. Dit doet hij het liefst centraal op het veld om veel aan de bal te komen en medespelers makkelijker in stelling te kunnen brengen. In Nederland zijn de ruimtes niet zo groot als hierboven.

In Nederland staan de linies bij de tegenstanders die Ajax over het algemeen treft kort op elkaar. Daarnaast is Ajax de afgelopen maanden geen ploeg gebleken die met sprankelend voetbal centraal de combinatie vindt en kansen creëert. Dit komt doordat Ajax voornamelijk speelt tegen defensieve tegenstanders. Daar had het vaak géén antwoord op onder Erik ten Hag. Als de Ajax-trainer ook in het nieuwe seizoen het medicijn niet weet te vinden, maakt het niet uit of Tadic als rechtsvoor of als middenvelder gehaald wordt.

Het lijkt erop dat Tadic de opvolger wordt van Hakim Ziyech. De Marokkaans international speelde bij Ajax vooral als opbouwende middenvelder, vóór het defensieve blok van de tegenstander. Tadic lijkt op zijn beurt het meest te excelleren vanuit de 'Messi-rol': vanaf de positie van rechtsvoor zoekt de behendige speler naar ruimte tussen de linies. Van hieruit start de Serviër de dribbel of zoekt hij een ploeggenoot met een steekpass.

Het is afwachten wat Ten Hag precies met Tadic van plan is. Een kopie van de rol die Ziyech op zich nam ligt niet voor de hand. Maar: met het opstellen van Tadic hoog tussen de linies is Ajax er ook nog niet. Met Frenkie de Jong hebben de Amsterdammers (nog) maar één speler in de selectie die een speler als Tadic wél in de allerkleinste ruimte van achteruit kan bereiken.


Bijschrift: Tadic wordt gehaald als opvolger van Ziyech. Tadic lijkt op zijn beurt beter te spelen dichter bij het doel en het is daarom de vraag op welke manier Ten Hag de Serviër gaat benutten. En wanneer Tadic wel hoger komt te spelen, wie gaat hem bedienen?

Het voetbal is door de jaren heen erg veranderd. Waar vroeger nog wel eens één speler een elftal kampioen kon maken, is daar nu absoluut geen sprake meer van. Dat Tadic de Eredivisie daarom wel even door elkaar speelt, is een utopie. Waar je vroeger in een dribbel twee tot drie spelers tegenkomt, speel je nu in nóg kleinere ruimtes en tegen meer tegenstanders. De vraag is daarom niet wat Tadic precies kan bijdragen, maar vooral wat gaat Ajax doen om alles uit Tadic te halen. Want dat Tadic de kwaliteiten heeft om de beste speler van de Eredivisie te zijn, moge duidelijk zijn.

Koen Bloks (26) is jeugdtrainer en oprichter van @LaptoptrainerNL. Voor VoetbalPrimeur kijkt hij naar de belangrijkste wedstrijden in binnen- en buitenland en probeert hij op een begrijpelijke wijze de theoretische kant van het voetbal te belichten.