WK-finale lonkt voor Makkelie: 'Wordt bijna elke dag op belangrijkste duel gezet'

WK-finale lonkt voor Makkelie: 'Wordt bijna elke dag op belangrijkste duel gezet'

29-06-2018 08:33
25

Danny Makkelie maakte in zeven WK-duels een vlijmscherpe indruk als videoscheidsrechter. Zijn persoonlijke coach Jaap Uilenberg is trots en geeft hem een goede kans op de WK-finale.

Makkelie nam donderdag tijdens Colombia-Senegal (1-0) voor de derde keer een cruciale beslissing. "Dat Danny nu bijna elke dag bij de belangrijkste wedstrijd wordt ingezet, zegt alles", oordeelt Uilenberg in De Telegraaf. Hij hoopt desondanks niet dat de leidsman vanaf nu alleen nog maar als VAR optreedt. "Als Björn Kuipers stopt – wanneer dat ook mag zijn – moet hij internationaal voor ons de kar gaan trekken."

Tot dusver maakt Makkelie een sterke indruk. "De eerste perfecte ingreep was bij het penaltymoment van Björn bij Brazilië. En de constatering tijdens Duitsland - Zuid-Korea dat de 0-1 géén buitenspel was, omdat Toni Kroos de bal speelde, was ook prima én cruciaal. Natuurlijk zeggen mensen: 'Dat zie je toch makkelijk'. Ja, maar je moet die beslissing toch maar even nemen. En dat was vanwege de belangen en het tijdstip een stuk lastiger dan het terugdraaien van de strafschop voor Senegal. Als Danny zo doorgaat, maakt hij een goede kans op de finale."

Uilenberg vindt de VAR een aanwinst en baalt dat het in Nederland op losse schroeven staat. Hij rekent desondanks op een oplossing. "Ze hebben dinsdag bij elkaar gezeten en het schijnt een goed gesprek te zijn geweest." Oud-arbiters als videoscheidsrechters is volgens hem geen goed idee. "Je moet op de hoogte zijn van de huidige spelregels en wat er nu op de velden gebeurt."