België naar kwartfinale WK na waanzinnige comeback tegen Japan

02-07-2018 21:55
214

België heeft zich in extremis geplaatst voor de kwartfinale op het WK. De ploeg van bondscoach Roberto Martinez keek lang tegen een 0-2 achterstand aan tegen Japan, maar in blessuretijd kwam alles goed: 3-2.

Wat in de eerste helft opviel was dat Japan het tactisch goed voor elkaar had, maar dat het toch wachten was op de goal van België. De Japanners hadden een antwoord op het intensieve spel van de Belgen, maar leken dat niet de hele wedstrijd vol te kunnen houden.

Er was maar een ploeg die aanspraak maakte op een doelpunt, maar de mannen van Martinez konden het overwicht niet uitdrukken in doelpunten. Onder meer Romelu Lukaku, Axel Witsel en Eden Hazard waren ongelukkig in de afronding. Vlak voor rust kreeg ook Japan een grote kans, maar Thibaut Courtois redde knap op een inzet van Yuyu Osako.

Vroeg in de tweede helft leek het helemaal in de soep te lopen voor België. Japan kwam via Zenki Haraguchi zeer verrassend op voorsprong na een misser van Jan Verthonghen. België zette direct de achtervolging in en schoot via Hazard op de paal, maar vier minuten na de Japanse goal werd het zelfs 0-2. Takashi Inui verschalkte Courtois met een fantastisch afstandsschot van een meter of twintig.

Vanaf dat moment was het pompen of verzuipen voor België, dat weer teleur dreigde te stellen op een eindtoernooi. Martinez wisselde aanvallend en bracht Marouane Fellaini en Nacer Chadli. De Belgische aansluitingstreffer werd gemaakt door Jan Verthonghen, die Eiji Kawashima passeerde met een kopbal. België kon een paar minuten later opgelucht ademhalen toen Fellaini er ook nog 2-2 van maakte na een voorzet van Hazard.

De achterstand was gerepareerd, maar België leek niet van plan om alles op de verlenging te gooien. Kawashima bleek een grote sta-in-de-weg voor de Belgen, maar ook Japan kreeg grote kansen om wederom op voorsprong te komen en te stunten.

Nadat Keisuke Honda een vrije trap op de vuisten van Courtois schoot, counterde België zich in de allerlaatste minuut van de blessuretijd naar de 3-2. Invaller Chadli stond klaar om de bal binnen te tikken. Direct daarna floot de scheidsrechter af, waardoor de Belgen het vrijdag op mogen nemen tegen Brazilië, dat eerder op de dag Mexico versloeg.