Van Persie: 'Ik heb het zelf ook meegemaakt. Het is verschrikkelijk, echt afzien'

Van Persie: 'Ik heb het zelf ook meegemaakt. Het is verschrikkelijk, echt afzien'

04-07-2018 08:29
33

De spelers van Engeland oefenden in de voorbereiding op het WK-duel met Colombia op het nemen van strafschoppen, maar Robin van Persie en Rafael van der Vaart vragen zich af in hoeverre dat te trainen is. De Engelse bondscoach Gareth Southgate liet zijn spelers tijdens een training onder meer van de middenstip naar de penaltystip lopen, om het gevoel van een echte shootout te vangen.

"Je kunt het niet helemaal nabootsen", zegt Van Persie bij de NOS. "Er komt zoveel meer bij kijken. Fysiek gezien ook. Die jongens hebben twee uur gevoetbald en waren helemaal versleten. Dat kon je ook zien. Ze hadden overal kramp en dan moet je daar gaan staan."

Wedden

Meer odds

"Ik heb het zelf ook meegemaakt tijdens een shootout. Toen speelden we met Oranje tegen Costa Rica (kwartfinale WK 2014, red.). Ik legde de bal neer en was helemaal versleten. Bij m'n eerste stap kreeg ik kramp in m'n rechterkuit. Dan moet je nog drie stappen zetten en ook nog schieten. Dan moet je door je kramp heen stappen. Het is verschrikkelijk, echt afzien. Je moet je afsluiten, maar dat is niet zo makkelijk."

Van der Vaart denkt ook niet dat er op het nemen van penalty's te trainen is. "Het maakt echt geen reet uit of je op de training staat of niet. Een penalty nemen is altijd kut. Je voelt het altijd in je buik. Je denkt altijd: shit, we mogen we niet missen. Het is een enorme druk."

Engeland schakelde dinsdagavond Colombia uit in de achtste finale van het WK. De Engelsen stonden tot de 93e minuut met 0-1 voor, maar de Colombianen maakten op het allerlaatste moment gelijk. Engeland nam de penalty's vervolgens beter dan Colombia.