Frankrijk schakelt Cavani-loos Uruguay uit en speelt tegen Brazilië of België

06-07-2018 17:52
22

Frankrijk is de eerste halvefinalist van het WK in Rusland. In de kwartfinale moest Uruguay, dat in de achtste finale Portugal uitschakelde, eraan geloven. Het werd 0-2, mede door een grote blunder van doelman Fernando Muslera.

Uruguay moest het tegen Frankrijk doen zónder Edinson Cavani, die Portugal met twee treffers de das om deed, maar de wedstrijd door een blessure niet uit kon spelen. Hij bleek niet tijdig hersteld voor de kwartfinale. Ook zonder Cavani stond Uruguay z'n mannetje. Kansen werden in de eerste helft nauwelijks gecreërd, maar achterin werd er ook weinig weggegeven. De mannen van bondscoach Oscar Tabárez hadden de Fransen goed in de tang.

Frankrijk kreeg via Kylian Mbappé de eerste grote kans van de wedstrijd, maar de jonge spits besefte niet hoeveel tijd hij had en verprutste de mogelijkheid. Lang gebeurde er weinig in het Nizhny Novgorod Stadium, maar vlak voor rust namen de Fransen de leiding. Antoine Griezmann mocht aanleggen voor een vrije trap en legde de bal op het hoofd van Raphaël Varane, die Muslera verschalkte: 0-1.

Uruguay leek het bij 0-0 vooral met counters op te willen lossen, maar moest door de achterstand ineens gas geven. Een minuut voor de theepauze kreeg Diego Godin een grote kopkans, maar zijn inzet werd uitstekend gekeerd door Hugo Lloris.

In de tweede helft was Frankrijk de bovenliggende partij, maar het gezochte tweede doelpunt liet heel lang op zich wachten. Uruguay slaagde er zelden in om een fatsoenlijke aanval te creëren en kreeg ruim een kwartier in de tweede helft de genadeklap van Frankrijk. Een afstandschot van Griezmann werd volledig verkeerd ingeschat door Muslera, die de bal á la Loris Karius in zijn doel zag belanden: 0-2.

Uruguay probeerde het in de resterende tijd nog wel, maar het echte geloof om een stunt te realiseren bleef uit. Frankrijk kon simpel tegenhouden, omdat de Uruguyanen tandenloos waren. Les Bleus speelde de wedstrijd simpel uit, zocht nog wel naar de 0-3, maar was niet van plan om daar extra gas voor te geven. Frankrijk speelt komende dinsdag de halve finale. De tegenstander komt uit de wedstrijd tussen Brazilië en België, die vrijdagavond om 20.00 uur gespeeld wordt.