Feyenoord in de steigers: nieuw middenveld, vers talent en interesse voor sterren

Feyenoord in de steigers: nieuw middenveld, vers talent en interesse voor sterren

16-07-2018 12:00
99

Terwijl kampioen PSV z'n trainer én technisch manager kwijtraakte en Ajax tientallen miljoenen investeerde in de selectie, bleef het in De Kuip relatief rustig. Stilte voor de storm, want het beloven boeiende, drukke weken te worden bij Feyenoord. Er is belangstelling voor basisspelers, trainer Giovanni van Bronckhorst moet belangrijke beslissingen gaan nemen over zijn opstelling en bovendien klopt een nieuwe lichting talenten op de deur. 

Keeperskwestie
Grote vraag in Rotterdam-Zuid: wie staat er komend seizoen onder de lat? Drie keepers komen in aanmerking voor een basisplaats. Kenneth Vermeer is de minst waarschijnlijke kandidaat. Hij verloor de concurrentiestrijd van Brad Jones en verkaste in januari op huurbasis van Club Brugge. Nu is Vermeer weer terug bij de club waar hij nog tot 2020 onder contract staat. Vervelend: Vermeer raakte recentelijk geblesseerd en lijkt op korte termijn dus ook niet te hoeven rekenen op een verkoop of verhuur.


Jones (36) of Justin Bijlow (20) dus: één van hen zal de vaste nummer één van Van Bronckhorst worden. Jeugdinternational Bijlow maakte in de laatste weken van het afgelopen seizoen veel indruk toen hij de geblesseerde Jones moest vervangen. 

Drukke transferweken
Karim El Ahmadi is vooralsnog de enige basiskracht die vertrokken is. De 33-jarige captain signeerde eerder deze maand een tweejarig contract in Saudi-Arabië. Technisch directeur Martin van Geel ziet Jordy Clasie als de ideale vervanger van El Ahmadi. Clasie dreigt te verpieteren op de Southampton-bank, mag vertrekken en - belangrijker nog - wil dolgraag terugkeren naar zijn oude club. Zijn komst lijkt dus een kwestie van tijd. Van Geel is ondertussen óók bezig met rechtsback Daryl Janmaat. Zijn rentree in De Kuip lijkt echter een stuk lastiger te liggen. 


Zondag werd bekend dat Sven van Beek mogelijk de overstap maakt naar Fenerbahçe. Phillip Cocu wil de verdediger graag inlijven. Omdat het contract van de 23-jarige Van Beek over een jaar afloopt, heeft Feyenoord nú nog een laatste kans om een aardige transfersom te incasseren. Bovendien beschikt Van Bronckhorst met Eric Botteghin en Jerry St. Juste over twee goede alternatieven. 

Tonny Vilhena wordt al jaren in verband gebracht met een vertrek naar de Premier League of de Serie A. Voetbal International schreef afgelopen week dat er veel belangstelling is voor de Oranje-international. Na zes jaar in Feyenoord 1 is een stap hogerop ook logisch voor de nog altijd pas 23-jarige Vilhena. Of Nicolai Jörgensen in het kielzog van de middenvelder naar het buitenland verkast, is nog maar de vraag. De Deense spits had zelf de ambitie om deze zomer een stap te maken, maar na een zeer matig WK staat de interesse voor Jörgensen op een laag pitje. 

Middenveld en aanval
El Ahmadi, Vilhena en Jens Toornstra: zij vormden op 5 augustus 2017, tijdens het eerste officiële duel van het seizoen 2017/18, het driemansmiddenveld van Van Bronckhorst. Als de Rotterdammers over tweeënhalve week aantreden tegen PSV in het duel om de Johan Cruijff Schaal, is het mogelijk dat de middelste linie een geheel nieuwe look heeft.


El Ahmadi ís al weg en Vilhena koerst zoals gezegd af op een transfer. Met Yassin Ayoub haalde Feyenoord de opvolger van Vilhena transfervrij in huis. Op 10 krijgt Robin van Persie zeer waarschijnlijk de voorkeur boven Toornstra. Tegen FC Basel (5-0 winst) bewees de 34-jarige stilist eens te meer dat hij over uitzonderlijk veel talent beschikt. Toornsta - die niet bezig lijkt met een vertrek - zal ongetwijfeld weer veel minuten gaan maken, als vervanger van de kwetsbare Van Persie en/of op de vleugels. 

Het vertrek van bankzitter Bilal Başacıkoğlu naar Turkije is door Van Geel opgevangen met de komst van Luis Sinisterra. De Colombiaanse buitenspeler werd deze maand voor drie jaar vastgelegd. Jean-Paul Boëtius en Sam Larsson gaan op de flank de concurrentie aan met elkaar. Uitblinker Steven Berghuis is uiteraard verzekerd van zijn stekkie op rechts. 

Nieuwe lichting
Diverse talenten staan te trappelen om komend jaar indruk te maken in Feyenoord 1. Spits Dylan Vente en linksback Tyrell Malacia kregen al veel speeltijd van Van Bronckhorst. Malacia moet sowieso aan de bak, aangezien Ridgeciano Haps voorlopig uit de roulatie is door een beenblessure. Onder meer Lutsharel Geertruida en Jordy Wehrmann krijgen tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen uitgebreid de kans om hun trainer te imponeren en ook Cheick Touré en Orkun Kökcü (beiden 17), van wie héél veel verwacht wordt in Rotterdam-Zuid, staan te trappelen. 

Bankzitters: St. Juste, Van Beek, Malacia, Tapia, Amrabat, Toornstra, Larsson, El Hankouri, Vente en Sinisterra

Jones, Bijlow of Vermeer onder de lat? Hoe gaat het middenveld eruit zien? En waar is nog versterking nodig? Deel het in de comments! 

No Poll