KNVB gaat ABBA-experiment uitvoeren in Johan Cruijff Schaal, Feyenoord verbaasd

KNVB gaat ABBA-experiment uitvoeren in Johan Cruijff Schaal, Feyenoord verbaasd

17-07-2018 16:10
86

De KNVB grijpt de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tussen Feyenoord en PSV aan om te experimenteren met nieuwe spelregels. De voetbalbond wil strafschoppenseries laten verlopen via het zogeheten ABBA-systeem. Ook wil men gele en rode kaarten voor teamofficials (trainers, verzorgers en teammanagers, red.) invoeren.

De voetbalbond wil 'een aanjagende rol wil blijven spelen in de innovatie van het voetbal', laat men weten via de eigen website. De ABBA-reeks (team A begint aan de strafschoppenserie, team B neemt vervolgens twee penalty's, team A neemt daarna twee penalty's, enzovoorts, red.) is bedoeld om de druk over beide betrokken teams gelijk te verdelen, waardoor de twee teams evenveel kans hebben om te winnen.

De gele en rode kaarten voor teamofficials moeten zorgen voor een duidelijkere communicatie tussen scheidsrechters, spelers, officials en het publiek. Wanneer een staflid twee gele kaarten ontvangt van de scheidsrechter, volgt er een rode kaart.

Feyenoord ontstemd
Feyenoord heeft met verbazing gereageerd op de plannen vanuit Zeist. Directeur Martin van Geel noemt de Johan Cruijff Schaal 'een serieuze prijs' en vindt het onbegrijpelijk dat deze wedstrijd wordt uitgekozen voor de experimenten. "Net als met kunstgras gaan we nu in Nederland weer iets nieuws verzinnen waar de rest van de wereld niet aan meedoet", laat Van Geel weten aan Voetbal International. "Als Oranje op Euro 2020 een penaltyserie verliest, kan ik je al voorspellen wat de discussie wordt. Ik kan er met mijn hoofd niet bij. Ga experimenteren bij een vriendschappelijk toernooi. Als je dat überhaupt al moet doen."

De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal vindt plaats op 4 augustus in het Eindhovense Philips Stadion.