'Ajax moet bij toptransfer van De Jong miljoenen aan Brabantse clubs afstaan'

'Ajax moet bij toptransfer van De Jong miljoenen aan Brabantse clubs afstaan'

17-07-2018 23:15
85

Willem II en RKC Waalwijk zullen de transfergeruchten rond Frenkie de Jong met veel belangstelling volgen. Als de 21-jarige middenvelder van Ajax een toptransfer maakt naar FC Barcelona, betekent dat een miljoeneninjectie voor de Brabantse clubs.

Dat meldt het Brabants Dagblad. De Jong wordt bijna dagelijks in verband gebracht met de Spaanse grootmacht. Bedragen tussen de veertig en vijftig miljoen euro worden genoemd. Willem II zou in het meest gunstige geval iets meer dan vier miljoen van de transfersom krijgen, terwijl RKC 2,2 miljoen tegemoet kan zien.

De Tilburgers bedongen in 2015 een doorverkooppercentage van tien procent, toen De Jong de overstap maakte naar Ajax. De middenvelder maakte vijf jaar deel uit van de gezamenlijke jeugdopleiding met RKC. Daarom spraken beide clubs een verdeelsleutel af: Willem II krijgt zestig procent, veertig procent gaat naar de Waalwijkers.

Daarnaast hebben Willem II en RKC recht op een solidariteitsbijdrage. Die bedraagt in totaal vijf procent van de transfersom, dus 2,5 miljoen. Daarvan gaat 750.000 euro naar Ajax, de rest verdelen Willem II en RKC. De Amsterdammers zouden bij een transfersom van vijftig miljoen zo'n 43,5 miljoen overhouden.