Ajax wilde enkele jaren geleden Belg als hoofd opleiding: 'Op één lijn met Jonk'

Ajax wilde enkele jaren geleden Belg als hoofd opleiding: 'Op één lijn met Jonk'

19-07-2018 12:45
31

Bob Browaeys stond aan de wieg van de revolutie op het gebied van ontwikkeling in het Belgisch voetbal. Hij ziet dat de rollen de laatste jaren zijn omgedraaid, maar denkt niet dat Nederland zich heel veel zorgen hoeft te maken.

"Als ik naar Nederland kijk, zie ik vooral potentie. Jullie hebben een miljoen spelers die bij clubs zijn aangesloten, wij vierhonderdduizend", zegt Browaeys tegen Voetbal International. "Daarbij mogen jullie je gelukkig prijzen met een topsportcultuur, iets wat bij ons ontbreekt. Kijk naar al die medailles die Nederland wint bij de Olympische Spelen."

Browaeys noemt de ontwikkeling van individualistischer trainen een goede zaak, maar dat had al eerder gemoeten. "Ook vind ik het niet slim dat de jeugdteams in Nederland kunnen promoveren en degraderen, daarmee laat je resultaat prevaleren boven opleiden." Hij concludeert dat de jeugdteams van Oranje veelal uit 'vroegrijpe spelers' bestonden. "Het kan dus niet anders of veel talent bij jullie is verloren gegaan."

Ajax
Het vakmanschap van Browaeys wekte enkele jaren geleden de interesse van Ajax, dat hem wilde aanstellen als hoofd jeugdopleiding. "Ik heb gesprekken gevoerd met Wim Jonk en bij elke discussie bleek dat we op één lijn zaten. Ajax, Barcelona, voor mij is dat een bron van inspiratie geweest met als rode draad Johan Cruijff."