Update: Vak-P woest over cel- en taakstraffen: 'Geen kilo's, maar grammetjes coke'

Update: Vak-P woest over cel- en taakstraffen: 'Geen kilo's, maar grammetjes coke'

20-07-2018 23:46
101

De rechtbank van Overijssel heeft vrijdag zijn vonnis uitgesproken naar aanleiding van de rellen tijdens FC Twente-PSV in april 2017. Terwijl beide ploegen aan de wedstrijd bezig waren, deed de politie een inval in het supportershome onder Vak-P, op verdenking van illegale drugshandel.

Enkele aanwezigen zochten toen de confrontatie met de politie en zijn daar inmiddels voor bestraft. Een negentienjarige man uit Enschede kwam er het zwaarst vanaf met een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden. Negen andere mannen, afkomstig uit Enschede, Goor, Glane en Hengelo, kregen een taakstaf opgelegd, variërend van tachtig tot 120 en 240 uur.

De rechtbank neemt het de relschoppers kwalijk dat ze de openbare orde en de veiligheid van andere stadionbezoekers verstoord hebben door geweld te gebruiken tegen politieagenten. 'De straffen variëren omdat de ene relschopper meer heeft gedaan dan de ander', wordt het hof geciteerd door Twente Insite. 'Ook zijn er enkelen zonder strafblad. Verder hebben enkelen open verteld wat er die avond gebeurde en verantwoordelijkheid genomen voor hun acties.'

Update 23.46: Vak-P heeft vol verbazing en woede gereageerd op de straffen die de rechtbank heeft uitgedeeld. Het bestuur stelt dat de harde Twente-kern juist het slachtoffer is van de geruchtmakende politie-inval. 'De jongens met de schoonmaakdoekjes in de hand werden onder schot gehouden alsof ze banden hadden met Escobar', laat men weten in een reactie, opgetekend door Twente Insite.

'Nadat in het home niet kilo's, maar slechts enkele grammetjes werden gevonden, werd uit het niets het hele home aan gort geslagen. Daarna (nota bene als reactie) ontstond natuurlijk het nodige tumult in het stadion, we wisten niet wat ons overkwam.'