'Ik zaagde Afellay af en ik kreeg rood. De tweede helft heb ik thuis gekeken'

'Ik zaagde Afellay af en ik kreeg rood. De tweede helft heb ik thuis gekeken'

25-07-2018 00:13
86

Ricky van den Bergh beschikte als profvoetballer over een op zijn zachtst gezegd recalcitrant karakter. De inmiddels gestopte spelmaker deelt als gast van Bij Andy in de auto een anekdote uit 2009, toen hij inviel tijdens ADO Den Haag-PSV en binnen de kortste keren een rode kaart te pakken had.

De Hagenaar stond in de weken voorafgaand aan de wedstrijd tegen PSV nog in de basis, maar kreeg slecht nieuws te horen van trainer Raymond Atteveld. "Hij kwam heel arrogant naar me toe: ik wil even wat zeggen, morgen speel je niet. Ik vroeg: waarom niet? Zei hij: nou, ik zie je morgen niet een hele wedstrijd achter Ibrahim Afellay aanrennen. Ik zei: klopt, heb ik ook geen zin in." Van den Bergh nam daarop plaats in de dug-out. "In je hart wil je natuurlijk graag voetballen. Maar als ze je niet opstellen, wil je toch dat je team met 10-0 verliest. Is toch zo?"

ADO keek binnen een half uur tegen een 0-2 achterstand aan. "Heerlijk kansloos haha. Maar Atteveld zegt: warmlopen. Ik zeg: warmlopen? Wat moet ik nou nog doen dan? Moet ik die wedstrijd nog omkeren?" Uiteindelijk viel Van den Bergh toch in. "Maar ik was zo gefrustreerd en ik had me anderhalve dag op zitten vreten. Dus ik ging meteen achter Afellay staan. Erik Pieters gooit in en ik zaag Afellay af van achteren... Schandelijk. Ik kreeg meteen rood en het was nog in de eerste helft. Ik woon twee minuten van het ADO-stadion vandaan: ik heb gedoucht, ben in de auto gestapt en heb de tweede helft thuis op de bank gekeken."

Lees ook: 'Schwiebbe wilde net een hap van zijn boterham nemen. Geeft Atteveld hem een klap'