7 conclusies na Ajax-zege: Overmars heeft goud in handen en Ten Hag drukt stempel

7 conclusies na Ajax-zege: Overmars heeft goud in handen en Ten Hag drukt stempel

25-07-2018 22:30
114

Ajax staat na een overtuigende overwinning op Sturm Graz met één been in de derde ronde van de Champions League-kwalificatiecyclus. VoetbalPrimeur was erbij en trekt zeven conclusies na de 2-0 zege op de nummer twee van Oostenrijk.

Emile van de Sande
AMSTERDAM

Positiviteit vanaf de tribunes
Of het nou door de indrukwekkende aankopen of gewoon door het lekkere weer komt: er heerste vanaf de eerste seconde positiviteit in de Johan Cruijff Arena, terwijl daar op basis van het afgelopen seizoen niet direct aanleiding toe was. De fans maakten er een feestje van en het aantrekkelijke spel van de Amsterdammers droeg daaraan bij.

Ziyech steelt de show
Het lijkt erop dat Hakim Ziyech al zijn magie van het WK bewaard had voor de wedstrijd tegen Sturm Graz. In Rusland kon hij met Marokko zijn stempel niet drukken, maar hoe anders was dat woensdagavond! De flamboyante middenvelder swingde zoals in zijn succesvolste Ajax-dagen. Marc Overmars weet dat hij met Ziyech deze zomer nog een potentiële goudmijn in huis heeft.

Geen adempauze voor Sturm Graz
Dit Ajax deed bij vlagen denken aan de succesvolle Europa League-ploeg van Peter Bosz. Achter het druk zetten van de Amsterdammers zat duidelijk een plan en de inmiddels bekende vijfsecondenregel werd goed in de praktijk gebracht. Door de pressing hapte Sturm Graz naar adem en dat vormde de basis voor het dominante Ajax-spel.

Ajax verdedigend té kwetsbaar
Toch was het niet alleen maar rozengeur en maneschijn voor Erik ten Hag en consorten. In de omschakeling vielen er achterin regelmatig veel te grote gaten, waardoor Sturm Graz een aantal levensgrote kansen kreeg. Gelukkig voor Ajax wisten de Oostenrijkers die kansen niet te benutten, maar één ding is duidelijk: defensief is er nog genoeg werk aan de winkel.

Schöne geen zekerheidje meer
Lasse Schöne staat al tijden bekend als goede penaltynemer, maar de Deen doet aardig zijn best om van die reputatie af te komen. Op het WK ging het al mis vanaf elf meter en ook tegen Sturm Graz faalde Schöne. De vlaag van opluchting was dan ook voelbaar toen hij de rebound wel benutte. Ten Hag zal in ieder geval kijken naar een eventuele wisseling in de penalty-pikorde.

Warm welkom voor aanwinsten
Daley Blind en Dusan Tadic mochten in de tweede helft invallen en dat hebben ze geweten ook. De Arena ontplofte bij de invalbeurt van Tadic en verloren zoon Blind werd tijdens vrijwel de gehele tweede helft luidkeels toegezongen. Mogelijk ziet de Ajax-achterban het tweetal volgende week vanaf de aftrap aan het werk.

Volgende ronde binnen handbereik
Door de overtuigende zege mag er geen onduidelijkheid over bestaan dat Ajax de torenhoge favoriet is om de volgende ronde te bereiken. In Oostenrijk moet de ploeg van Ten Hag het achterin iets beter dichthouden en dan is een dubbele confrontatie met Standard Luik een feit.