Henk de Jong, René Eijer en Dick Lukkien

Promovendi langs de meetlat: de aanwinsten van Fortuna, De Graafschap en Emmen

Promovendi langs de meetlat: de aanwinsten van Fortuna, De Graafschap en Emmen

30-07-2018 10:00
78

Nog heel even wachten en dan gaat het Eredivisie-seizoen 2018/19 éindelijk beginnen. Met Fortuna Sittard, FC Emmen en De Graafschap staan er op 11 en 12 augustus liefst drie promovendi aan de aftrap. Hoe hebben die ploegen zich deze zomer versterkt? VoetbalPrimeur zet het op een rij.

Spectaculair is een understament om de ontknoping van het afgelopen seizoen in de Jupiler League – inmiddels Keuken Kampioen Divisie, het blijft wennen – te beschrijven. Kampioen Jong Ajax mocht niet promoveren en dus keerde nummer twee Fortuna Sittard na zestien jaar weer terug op het hoogste niveau. De Graafschap knokte zich in de play-offs via Telstar en Almere City naar de Eredivisie en FC Emmen zorgde voor de grootste stunt door het Sparta van Dick Advocaat te kloppen en zo voor de allereerste keer in de clubgeschiedenis te promoveren.


FC Twente, Sparta en Roda JC eruit en drie nieuwe clubs erbij dus: de Eredivisie krijgt een heel nieuw gezicht. In Sittard, Doetinchem en Emmen is er sinds mei met man en macht gewerkt om selecties op poten te krijgen die klaar zijn voor het hoogste niveau. Trainers Henk de Jong (De Graafschap), René Eijer (Fortuna Sittard) en Dick Lukkien (FC Emmen) konden in totaal 27 nieuwe gezichten begroeten. Hoe zagen de transferzomers van de drie clubs er eigenlijk uit? Een overzicht.

De Graafschap: jongens van de club en vissen in KKD-vijver

De Superboeren hebben in vergelijking met afgelopen seizoen een behoorlijk nieuw gezicht gekregen. Naast vleugelaanvaller Daryl van Mieghem, die vorig jaar al gehuurd werd en nu definitief is vastgelegd, haalde de promovendus acht spelers. Twee van hen hebben een verleden op De Vijverberg: goalie Hidde Jurjus en verdediger Ted van de Pavert zijn jongens van de club. Stef Nijland  is de enige nieuweling met veel Eredivisie-ervaring. Hij speelde de afgelopen jaren voor PEC Zwolle, NEC, Willem II en PSV.


Technisch manager Peter Hofstede en De Jong visten vooral in de Keuken Kampioen Divisie-vijver: Liban Abdulahi en vrijetrappenspecialist Mohamed Hamdaoui kwamen over van Telstar, aanvaller Jordy Thomassen werd overgenomen van Helmond Sport en middenvelder Javier Vet verliet Almere City voor een avontuur in Doetinchem. Zij moeten zich samen met bekende namen als Bart Straalman, Anthony van den Hurk en Fabian Serrarens zien te handhaven op het hoogste niveau.

De Graafschap lijkt nog op zoek naar wat extra routinie. De Superboeren hoopten op de komst van Joey van denn Berg. Hij koos echter voor NEC. Nu zou PEC Zwolle-middenvelder Erik Bakker, een oude bekende van De Jong, op het punt staan om de selectie te versterken.

Opstelling laatste oefenduel (2-3 vs. IJsselmeervogels): Jurjus, Abena, S. Nieuwpoort, Straalman, Tatuarima, Vet, El Jebli, Olijve, Van Mieghem, Serrarens en Hamdaoui

Eerste vier competitiewedstrijden: Feyenoord (thuis), NAC Breda (uit), FC Groningen (thuis), FC Emmen (uit)

Fortuna Sittard: veel onbekende namen

Fortuna Sittard verraste door een trainer aan te stellen die nooit eerder werkzaam was in de Eredivisie. De 55-jarige Eijer speelde in het verleden voor Sparta, VVV-Venlo en Vitesse en stond afgelopen jaar aan het roer bij amateurclub BSV Limburgia. Samen met assistent Kevin Hofland vormt Eijer nu de technische staf van de promovendus.

Meest bekende aanwinst van Fortuna is Andrija Novakovich (foto onder). Als huurling van Reading scoorde de Amerikaan vorig seizoen aan de lopende band namens Telstar. Nu wordt Novakovich, die eerder dit jaar debuteerde namens Team USA, opnieuw verhuurd en mag hij het op een niveau hoger laten zien. Mark Diemers, uitgerekend met De Graafschap gepromoveerd naar de Eredivisie, is een andere aanwinst. De middenvelder kon óók naar Willem II, maar koos dus voor Fortuna.


Verder keek de club vooral over de grens voor aankopen: Áron Dobos (Dunaujvaros PAS), Rubén Ramirez (Atlético Venezuela), George Mells (Adelaide United) en goalie Alexei Koselev (CSM Politehnica Iasi) werden van heinde en verre gehaald.

Opstelling laatste oefenduel (0-2 vs. Bayer Leverkusen): Kosolev, Essers, Heerings, Dammers,  Pinto, Smeets, El Messaoudi, Diemers, Vlijter, Novakovich en Semedo

Eerste vier competitiewedstrijden: Excelsior (uit), PSV (thuis), ADO Den Haag (uit), FC Utrecht (thuis)

FC Emmen: nieuwe spits heeft prioriteit

FC Emmen, dat met Lukkien debuteert in de Eredivisie, hield het een stuk dichter bij huis. De formatie uit Drenthe slaagde erin om diverse spelers aan te trekken die in het verleden al de nodige duels speelden op het hoogste niveau van Nederland. Zo werden onder meer Wouter Marinus, Caner Cavlan en Luciano Slagveer (foto onder) ingelijfd. FC Groningen-trio Daniël-Camara Bos, Kasper Oldenburger en Robbert de Vos is ook  nieuwe en moet zich eerst gaan bewijzen op amateurbasis.


Net als De Graafschap keek ook Emmen rond in de Keuken Kampioen Divisie. Spits Jafar Arias kwam over van FC Dordrecht en Jason Bourdouxhe kwam over van Helmond Sport. De zoektocht naar een nieuwe centrumaanvaller is nog steeds gaande. De dure Henk Veerman lijkt niet haalbaar en over proefspeler Borna Miklic is voorlopig nog geen beslissing genomen.

Opstelling laatste oefenduel (5-1 vs. FC Twente): Telgenkamp, Gronsveld, Veendorp, Siekman, Cavlan, Bijl, Chacon, Bannink, Marinus, Slagveer en Peters

Eerste vier competitiewedstrijden: ADO Den Haag (uit), AZ (thuis), Ajax (uit), De Graafschap (thuis)