Het nieuwe FC Utrecht: Labyad-opvolger gezocht en achterhoede vol vraagtekens

Het nieuwe FC Utrecht: Labyad-opvolger gezocht en achterhoede vol vraagtekens

31-07-2018 10:00
34

Twee bepalende spelers die naar de top-drie vertrokken, vijf aankopen én vooral een hoop gedoe rond de trainer, pardon, manager: in stadion Galgenwaard was het bepaald geen rustige zomer. FC Utrecht-directeur Jordy Zuidam lijkt zijn zaken echter goed voor elkaar te hebben, aangezien de selectie ruim voor de start van het nieuwe seizoen zo goed als rond is. Over de nieuwe basiself van Utrecht heerst echter nog veel onduidelijkheid. 

De afgelopen weken ging het in de Domstad vooral over de positie van Jean-Paul de Jong. Plots veranderde zijn functietitel van trainer naar manager. Directeur voetbalzaken Zuidam maakte bekend dat assistenten Marinus Dijkhuizen en Rick Kruys de dagelijkse leiding krijgen over de selectie. Gelijk klonken in de wandelgangen geruchten over het functioneren van De Jong en een gebrek aan draagvlak bij de spelersgroep van de FC. Waarom anders een trainer weghalen van het trainingsveld? 

De onrust werd snel in de kiem gesmoord. Volgens Zuidam staat De Jong er wel degelijk goed op bij de clubleiding en de nieuwe taakverdeling bij Utrecht was in de praktijk blijkbaar al maanden van toepassing. Opmerkelijk of niet: het kan nu weer over voetbal gaan in stadion Galgenwaard. Er moet door De Jong, Dijkhuizen en Kruys nog behoorlijk gepuzzeld worden om de beste basiself te componeren. Over elf dagen wacht het duel met landskampioen PSV in het Philips Stadion. 

Knopen doorhakken in achterhoede
Met de komst van Zweeds international Emil Bergström sloeg Utrecht maandag een belangrijke slag. De Jong aasde al een tijdje op versterking voor zijn achterhoede. Het ligt voor de hand dat Bergström een defensief duo zal vormen met captain Willem Janssen. Ramon Leeuwin wordt het kind van de rekening en ook clubicoon Mark van der Maarel moet waarschijnlijk genoegen nemen met een reserverol. 

Tijdens de voorbereiding maakt aankoop Leon Guwara een betrouwbare indruk als linksback. De Duitser kan rekenen op een basisplaats. Op de andere flank moet De Jong een knoop doorhakken: kiest hij voor Sean Klaiber of valt de keuze op Giovanni Troupée? Laatstgenoemde was twee jaar terug nog dé revelatie van Utrecht en werd daarna zelfs gelinkt aan een transfer naar het buitenland. Afgelopen seizoen had Troupée echter pech met blessures en werd hij in de pikorde voorbijgestreefd door Van der Maarel en Klaiber. 

Leven zonder Ayoub
Op het middenveld raakte Utrecht uiteraard Yassin Ayoub kwijt. De middenvelder koos na vijf jaar in het eerste elftal voor een avontuur in De Kuip. Grote vraag is nu hoe het vertrek van Ayoub wordt opgevangen door Utrecht. De club nam Joris van Overeem en Simon Gustafson over van respectievelijk AZ en Feyenoord. Zij lijken beiden direct een basisplaats te claimen. Van Overeem doet het in de voorbereiding goed als rechtshalf, Gustafson fungeert in een meer aanvallende rol. 


Nieuw in het FC Utrecht-shirt: Van Overeem, Guwara en Gustafson

Rico Strieder óf Anouar Kali wordt de controleur voor de defensie. Urby Emanuelson is de meest logische kandidaat voor de vierde en laatste vacature op het middenveld. Hij krijgt zo goed als zeker nog concurrentie van Fransman Nicolas Gavory, die op het punt staat de overstap te maken naar Utrecht. De Jong heeft verder nog zomeraanwinst Othman Boussaid en jeugdexponent Odysseus Velanas achter de hand. De twee jonkies kregen tijdens de oefencampagne de nodige speeltijd en kunnen dit seizoen gaan doorbreken. 

Voorhoede vol vraagtekens
Aan aanvallers geen gebrek in de selectie van Utrecht, maar tóch zijn er nog veel vraagtekens. Targetman Simon Makienok raakte een jaar geleden zwaargeblesseerd en niemand weet of hij fit genoeg is/wordt om aanspraak te maken op een basisplaats. Cyriel Dessers schipperde afgelopen seizoen tussen basis en bank. Volgens diverse media bestaat de kans dat de Belg eieren voor zijn geld kiest en in augustus een nieuwe club vindt; in dat geval gaat Utrecht sowieso op zoek naar een extra spits. De naam van Henk Veerman zong rond in Galgenwaard, maar hij zou op dit moment geen optie meer zijn. 

De Jong lijkt te gaan kiezen voor Gyrano Kerk als diepste spits en Sander van de Streek daar kort achter. Afgelopen seizoen was Van de Streek een ware revelatie in Utrecht. Nu moet hij de Zakaria Labyad-rol gaan overnemen. Labyad verkaste voor miljoenen euro's naar aartsrivaal Ajax. Met Patrick Joosten en Lukas Görtler beschikt Utrecht over nóg twee spelers die in de aanval uit de voeten kunnen. 


Bankzitters: Marsman, Van der Maarel, Leeuwin, Troupée, Kali, Velanas, Boussaid, Joosten, Dessers, Makienok en Görtler