'Ajax haalt bijna drie miljoen binnen, Vitesse hoopt 'break-even' te draaien'

'Ajax haalt bijna drie miljoen binnen, Vitesse hoopt 'break-even' te draaien'

01-08-2018 10:58
100

Vitesse en AZ zich proberen te plaatsen voor hetzelfde stadium in de Europa League. Voor de Amsterdammers staan er miljoenen op het spel, terwijl de Europa League-deelnemers vooral geen verlies hopen te draaien.

Wanneer Ajax er woensdagavond in slaagt om de 2-0 voorsprong tegen Sturm Graz over de streep te trekken, is het volgens de nieuwe UEFA-regels al verzekerd van een plek in de groepsfase van de Europa League. Volgens De Telegraaf kunnen de Amsterdammers dan in ieder geval een startpremie van 2,9 miljoen euro bijschrijven. Ajax hoopt op nóg meer miljoenen, wanneer het de groepsfase van de Champions League bereikt. Daarvoor zal het na Sturm Graz en Standard Luik met een nog onbekende tegenstander in de vierde voorronde af moeten rekenen.

Vitesse en AZ moeten afrekenen met respectievelijk Viitorul Constanta (2-2 in Roemenië) en Kairat Almaty (2-0 nederlaag in Kazakhstan). De Arnhemmers zijn financieel nauwelijks wijzer geworden van de trip naar Roemenië, vertelt directeur Joost de Wit aan De Gelderlander. Vitesse ontvangt tweehonderdzestig duizend euro voor deelname aan de tweede voorronde, maar hebben 65.000 euro aan reiskosten en 40.000 euro aan hotelovernachting betaald. "Met de bijdrage vanuit de UEFA draaien we ongeveer break-even."

UEFA-generator
De return in Arnhem valt minder duur uit. "Bij thuiswedstrijden zijn de enige extra kosten de generator die we moeten huren van de UEFA, voor als de stroom uitvalt. In Nederland gebeurt dat nooit, maar dat kost wel 4000 euro", aldus De Wit. Pas wanneer Vitesse en AZ drie voorrondes overleven, kunnen ze 2,9 miljoen extra bijschrijven. "Met zulke bedragen kun je iets doen als club. De groepsfase is enorm belangrijk."

Ajax speelt woensdagavond om 20.30 uur in Oostenrijk de return tegen Sturm Graz. Vitesse en AZ zijn een dag later aan de beurt en trappen af om respectievelijk 20.00 uur en 20.45 uur.