Zeven conclusies: Ajax dankt ijverige Eiting en verzekert zich van miljoenen

Zeven conclusies: Ajax dankt ijverige Eiting en verzekert zich van miljoenen

01-08-2018 22:45
115

Ajax plaatste zich woensdagavond voor de derde voorronde van de Champions League door een overwinning op Sturm Graz (1-3). VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies na de tweede Europese avond van het seizoen.

Miljoenen een feit
Ajax presteert in Europa nu al beter dan het hele vorige seizoen, want de Amsterdammers zijn verzekerd van deelname aan de groepsfase van de Europa League. Dat betekent een startpremie van 2,92 miljoen euro. In de maanden tot de winterstop kan Ajax dan 570.000 euro per zege en 190.000 euro bij een gelijkspel verdienen, indien de ploeg zich niet weet te plaatsen voor de veel lucratievere Champions League.

IJverige Eiting
Als 2017 het jaar van Frenkie de Jong was, dan kan 2018 weleens het jaar van Eiting worden. De twintigjarige Amsterdammer heeft geen imponerend fysiek, maar dat hebben goede voetballers ook helemaal niet nodig. Eiting strooide met passjes en was twee keer belangrijk in de opbouw naar de goals. Ten Hag kan toch niet meer om hem heen?

Huntelaar mist en scoort
Het blijft een hoofdpijndossier voor Ajax: de gemiste kansen van Huntelaar. Sinds zijn terugkeer kunnen ze er in Amsterdam een boek over schrijven. Op het moment dat de Ajax-fans begonnen te morren na weer een opgelegde kans, maakte Huntelaar de openingstreffer. In de tweede helft stiffte hij Ajax ook nog naar 0-3. Huntelaar is zéér belangrijk, maar heeft nog steeds te veel kansen nodig.

Beter Ajax
Was Ajax nou zo goed of was Sturm Graz nou zo slecht? Het antwoord zal ergens in het midden liggen, maar de grootste Ajax-hater zal nog hebben gezien dat de Amsterdammers een goede wedstrijd speelden in Oostenrijk. De hand van Ten Hag, die het flexibele Ajax in talloze formaties kan laten spelen, is duidelijk zichtbaar. Alleen de verdediging oogt nog niet zo zeker.

Onana: hero to zero
Waar Onana in de thuiswedstrijd nog laconiek en ongeïnteresseerd oogde, was hij woensdagavond in de Merkur Arena een stuk beter bij de les. Tot de laatste minuut. De Kameroense doelman kreeg een terugspeelbal van De Ligt niet onder controle en kon zijn clean sheet vergeten. Hopelijk voor hem hadden de buitenlandse scouts na 85 minuten al genoeg gezien.

Mazraoui zekerheidje
Mazraoui was al een favorietje van Ten Hag en dat zal na woensdagavond niet veranderd zijn. Sterker nog, de Marokkaanse alleskunner liet zien dat ze voorlopig niet om hem heen kunnen in Amsterdam. Mazraoui liet zich ook in aanvallende zin meer gelden. Hoogtepunt was zijn perfecte assist voor de 2-0 van Dusan Tadic.

Next up: Standard Luik
De tegenstander in de derde voorronde van de Champions League is al bekend: Standard Luik. De heenwedstrijd wordt volgende week afgewerkt in België, een week later volgt de return. In deze vorm en met de offensieve kwaliteiten die de ploeg bezit maakt Ajax een goede kans, maar bekerwinnaar Standard Luik zal zich niet zomaar gewonnen geven.

(Ruben Winkels / VoetbalPrimeur)