Blamage AZ: Kairat Almaty kegelt Alkmaarders uit de Europa League

02-08-2018 22:38
244

AZ is al na twee wedstrijden in de voorronde van de Europa League klaar in Europa. Het Kazachse Kairat Almaty bleek een niet te passeren horde. In Alkmaar werd het 2-1.

Vorige week verloor AZ in Kazachstan met 2-0 van Kairat en stond donderdagavond in Alkmaar voor de loodzware taak om dat goed te maken. De intenties van trainer John van den Brom waren vanaf de eerste minuut duidelijk, maar leverden geen resultaat op. AZ zocht de aanval en kreeg via Teun Koopmeiners en Oussama Idrissi kansen op de voorsprong, maar kreeg de deksel op de neus omdat Kairat op 0-1 kwam.

Een makkelijk gegeven strafschop werd benut door Bauyrzhan Islamkhan, waardoor AZ vier (!) goals moest maken om zich te plaatsen voor de derde Europa League-voorronde. AZ trapte het gaspedaal in en kwam vlak voor rust nog wel op gelijke hoogte door aanvoerder Guus Til, die de bal van dichtbij binnen schoot. Zelfs voor de theepauze kreeg de thuisploeg grote kansen op de voorsprong.

AZ moest een dijk van een tweede helft spelen om drie goals te maken en dus uitschakeling te voorkomen. Net als in de eerste helft waren Koopmeiners en Idrissi dicht bij de Alkmaarse voorsprong, maar AZ had vooral pech. Van den Brom bracht het zeventienjarige talent Myron Boadu, maar ondanks dat hij goed inviel, kon ook hij het verschil niet maken. Ook Fred Friday was ongelukkig.

Met nog tien minuten op de klok begon het Alkmaarse geloof weg te ebben. In de eerste minuut van de blessuretijd kreeg AZ nog wel een strafschop nadat Boadu was neergelegd, maar de goal van Koopmeiners viel te laat en deed Kairat geen pijn meer. AZ blameert zich in de Europa League en kan zich focussen op de competitie en de TOTO KNVB Beker.