Ajax bewijst Nederlands voetbal een dienst: cruciale elfde plek komt in zicht

Ajax bewijst Nederlands voetbal een dienst: cruciale elfde plek komt in zicht

03-08-2018 07:59
133

Nederland heeft deze week, ondanks de vroegtijdige uitschakeling van AZ, geen slechte zaken gedaan op de UEFA-Coëfficiëntenlijst. Doordat Ajax het tweeluik met Sturm Graz won, is nummer twaalf Nederland enigszins ingelopen op Oostenrijk.

De Amsterdammers kwamen na de 2-0 overwinning in eigen huis niet meer in de problemen en wonnen in Graz met 1-3. Hierdoor heeft Ajax zich geplaatst voor de derde voorronde van de Champions League, terwijl Sturm Graz veroordeeld is tot hetzelfde stadium in de Europa League. Vitesse heeft eveneens de derde voorronde gehaald na een zege op Viitorul Constanta, terwijl AZ sneuvelde tegen Kairat Almaty.

Oostenrijk kan vergelijkbare cijfers overleggen: LASK Linz bekerde door ten koste van het Noorse Lilleström en Admira Wacker werd uitgeschakeld door CSKA Sofia. Daar staat tegenover dat Nederland met Ajax en PSV nog twee clubs in de Champions League-voorrondes heeft. Red Bull Salzburg is de enige Oostenrijkse troef in het miljardenbal.

Coëfficiënten
Nederland is na de Europese midweek een half punt ingelopen op Oostenrijk (24.733 om 25.450), dat de cruciale elfde plek op de Coëfficiëntenlijst bezet houdt. Deze geeft vanaf het seizoen 2020/2021 recht op een rechtstreeks Champions League-ticket, mits de winnaar van het toernooi zich ook via de nationale competitie plaatst. Denemarken zit Nederland overigens op de hielen met een score van 24.150 en kan nog steeds rekenen op alle vier de Europese vertegenwoordigers.