Spelersrapport: Bijlow de grote man bij winnend Feyenoord, zwak debuut Dumfries

Spelersrapport: Bijlow de grote man bij winnend Feyenoord, zwak debuut Dumfries

04-08-2018 20:30
85

De eerste prijs van het seizoen gaat naar Feyenoord. De Rotterdammers wonnen zaterdagavond de Johan Cruijff Schaal door de strafschoppenserie beter te nemen dan PSV. In de reguliere speeltijd bleef het 0-0 in het Philips Stadion. VoetbalPrimeur deelt cijfers uit.

PSV

Jeroen Zoet – 7: Had lange tijd weinig te doen, aangezien Feyenoord amper een schot op doel had - totdat Tonny Vilhena een uitgelezen kans had om een paar minuten voor tijd te scoren. Zoet voorkwam het. Pakte ook twee strafschoppen in de serie.

Denzel Dumfries – 5: De rechtsback maakte een slechte eerste indruk bij zijn officiële debuut bij PSV. Hij schoot ballen over de achterlijn zoals Manolev in zijn beste dagen en ook verdedigend maakte de geboren Rotterdammer een paar fikse flaters die bijna tot tegengoals leidden. 

Daniel Schwaab – 6,5: Had de grootste PSV-kans uit de eerste helft. Voor de rest verdedigend solide. Zal nooit een balvirtuoos worden, het Eindhovense publiek moest ook een paar keer de adem inhouden wanneer de Duitser te lang aan de bal bleef.

Nick Viergever – 6,5: Een aantal goede tackles waarmee hij de angel uit wat Feyenoord-aanvallen haalde. Wel wat zwak aan de bal, gaf een aantal keer volkomen onnodig het balbezit weg.  

Angeliño – 6,5: Bleef maar gaan aan die linkerkant. Daar kreeg hij dan ook wel alle ruimte voor van de Feyenoorders die niet echt een plan leken te hebben voor de Spanjaard. Maar de voorzetten van Angelino waren te zwak om daar ook maar enigszins gebruik van te maken. Pakte geel na vasthouden bij St. Juste.

Pablo Rosario – 7: Past goed thuis in dit PSV-elftal als verdedigende middenvelder. Hij was sterk in de duels met Vilhena, hield het simpel en hield de bal goed in de ploeg. 

Jorrit Hendrix – 7: De bikkelaar op het middenveld. Hij had een fantastische reddende ingreep om gevaar in het strafschopgebied te verijdelen. Maakte daarnaast een paar goede tackles. 

Gastón Pereiro – 6: Was vorig jaar de man voor de grote wedstrijden, maar in deze topper liet hij maar zelden zijn gezicht zien. Krijgt een bepalende plek in het team van Mark van Bommel, nu is het de uitdaging voor de Uruguayaan om goed om te gaan met die verantwoordelijkheid. 

Steven Bergwijn – 6: Gaf geen vervolg aan zijn sterke voorbereiding. Werd moeilijk gevonden door zijn teamgenoten en dribbelde zich te vaak de drukte in.

Luuk de Jong – 6,5: Had een paar mooie sportieve gevechten met Botteghin. Liet als nieuwe aanvoerder het goede voorbeeld zien door 70 meter terug te springen om een Feyenoord-counter eruit te halen. Aangezien het vleugelspel van PSV niet goed functioneerde kon hij moeilijk het verschil maken. Na rust werd  een goal afgekeurd. 

Donyell Malen – 6,5: Je ziet dat hij talent heeft, maar Malen kiest nog te vaak voor de moeilijke oplossing, waar een simpel pasje veel effectiever is. 

Invallers

Hirving Lozano – 6,5: Nog niet op stoom na zijn terugkeer van het WK. Er kwam wel meer urgentie in het spel van PSV na zijn introductie.

Mauro Junior – x: Paar goede dribbels waarmee hij het Feyenoord-middenveld ontwrichtte. 

Feyenoord

Justin Bijlow – 8: Krijgt het vertrouwen van Van Bronckhorst en maakte het waar. Niet dat hij redding op redding hoefde te maken, maar hij heeft een goede trap in de benen en maakt het doel goed klein als het nodig is. Pakte twee strafschoppen in de serie en groeide uiteindelijk uit tot grote held. 

Jerry St. Juste – 6: Maakte veelvuldig dribbels naar voren, opvallend genoeg vooral recht door het centrum. Pakte geel na een wilde tackle op Hendrix.

Eric Botteghin – 7: Vocht mooie duels uit met De Jong. Won er een paar en verloor er een paar, maar 'de nul' kwam amper in gevaar. 

Jan-Arie van der Heijden – 6,5: Was kalm aan de bal, maar mocht wel meer urgentie laten zien door sneller in te passen richting de middenvelders. 

Calvin Verdonk – 7: De vervanger van Haps deed het goed. Had een wat onopvallende eerste helft, maar liet zich na rust meer gelden. Scoorde bijna met een fraai schot. Kreeg geel na een blok op Dumfries. 

Jordy Clasie – 6,5: In de eerste helft was Clasie timide en kon geen stempel drukken op de wedstrijd. Na rust leefde hij op en liet hij zich meer gelden. Maakte de beslissende strafschop.

Jens Toornstra – 5: Er ging maar weinig goed bij Toornstra zaterdagavond. Kon zijn matige spel niet goedmaken, want na een uur moest hij met een blessure het veld verlaten.

Tonny Vilhena – 6: Slordig in zijn spel. Had de uitgelezen kans om de wedstrijd al binnen de 90 minuten te beslissen, maar hij vond Zoet op zijn pad. 

Steven Berghuis – 6: Is normaal gesproken de smaakmaker en beslissende speler van Feyenoord, maar kon die reputatie niet waarmaken in het openingsduel.

Robin van Persie – 6,5: De klasse druipt er nog altijd vanaf. Bij zijn aannames, zijn subtiele passjes... Hij kan alleen niet meer een hele wedstrijd trekken en sleuren.

Sam Larsson – 6,5: Maakte het leven van Dumfries meer dan eens moeilijk. Als Van Persie een iets langere teen had, zou hij een assist op zijn naam hebben gehad.

Invallers

Sofyan Amrabat – 5,5: Verving Toornstra na een uur, maar zijn spel was niet heel veel beter.

Dylan Vente – x: Hij is maar een klein ventje, maar in de paar minuten dat hij speelde had Vente een paar goede doorkopballen die meteen voor gevaar zorgden. 

Bart Nieuwkoop – x: Speelde te kort voor een beoordeling.