Glazen Bol: 'PSV troeft favoriet Ajax tóch weer af en debacle in Friesland'

Glazen Bol: 'PSV troeft favoriet Ajax tóch weer af en debacle in Friesland'

07-08-2018 12:00
112

Het is bijna weer zover: de Eredivisie. In de aanloop naar de aftrap blikt de VoetbalPrimeur-redactie vooruit. Wie gaat verrassen? Wie wordt kampioen? Welke ploeg degradeert rechtstreeks? Vandaag: redacteur Paul Audenaerd. 

De kampioen: PSV
In Mark van Bommel heb ik veel meer vertrouwen dan in Erik ten Hag. Het zou voor Ajax - en dan met name Edwin van der Sar en Marc Overmars - natuurlijk een afgang zijn wanneer zij wéér geen kampioen worden. Toch zet ik mijn geld op PSV. De nieuwe backs zijn erg goed, Nick Viergever is een slimme aankoop en met Jeroen Zoet-Jorrit Hendrix-Luuk de Jong beschikt Van Bommel over een as vol leiders. Niet te vergeten: Hirving Lozano. Hij wordt dit seizoen nóg beter en gaat nóg meer scoren. Ajax heeft qua selectie het beste materiaal, daar is iedereen het waarschijnlijk over eens, maar PSV is en blijft het beste team van Nederland. 

Directe degradant: FC Emmen
Voor FC Emmen is het echt onbegonnen werk om zich te handhaven. De Graafschap versterkte zich slim met verschillende routiniers en Fortuna Sittard gaat het - denk ik - nét redden dankzij spits Andrija Novakovich en vleugelaanvaller Lisandro Semedo. Emmen komt in alle linies kwaliteit tekort. Ook NAC Breda en Willem II krijgen opnieuw een moeilijk seizoen. Elk jaar zó veel mutaties in de selectie én zoveel huurlingen en buitenlandse spelers aantrekken: dat gaat een keer mis. 

Grootste verrassing: AZ
Op basis van de afgelopen seizoenen is het natuurlijk geen enorme gok om AZ op te schrijven als nummer drie, achter PSV en Ajax. Zeker na de uitschakeling in de Europa League klinken er negatieve geluiden in Alkmaar, maar ik verwacht dat John van den Brom het tóch weer flikt met een piepjonge selectie en zonder Wout Weghorst en Alireza Jahanbakhsh. AZ beschikt over enorm veel talent, hele goede backs en een heerlijk middenveld. Laten we daarnaast hopen dat Calvin Stengs volledig herstelt van zijn zware blessure en komend seizoen zijn belofte inlost. Eén ding nog: Ron Vlaar niet meer opstellen. Dat kan écht niet meer. 

Grootste tegenvaller: SC Heerenveen
Jan Olde Riekerink en sc Heerenveen: dat gaat de flop van het jaar worden, zegt mijn gevoel. Heerenveen wil de play-offs voor Europees voetbal halen, maar ik vraag me af of dat met deze trainer en selectie haalbaar is. PSV-huurling Sam Lammers kan zomaar van een koude kermis thuiskomen. Onder de lat krijgt Olde Riekerink sowieso een probleem, want Warner Hahn raakt ongetwijfeld opnieuw geblesseerd en met Filip Bednarek als backup is het wachten op ellende.

Olde Riekerink wordt overigens niet de eerste trainer die sneuvelt. Dat is Jean-Paul de Jong. Zijn merkwaardige degradatie van trainer naar manager is een teken aan de wand. Een paar nederlagen en De Jong vliegt eruit.