Glazen Bol: 'Kampioenschap gaat naar Ajax, verrassende nummer vier'

Glazen Bol: 'Kampioenschap gaat naar Ajax, verrassende nummer vier'

08-08-2018 12:00
93

Het is bijna weer zover: de Eredivisie. In de aanloop naar de aftrap blikt de VoetbalPrimeur-redactie vooruit. Wie gaat verrassen? Wie wordt kampioen? Welke ploeg degradeert rechtstreeks? Vandaag: redacteur Tim van Duijn

De kampioen: Ajax
Ik heb er vertrouwen in dat Ten Hag Ajax kampioen kan maken, maar veel is afhankelijk van wat er nog in Amsterdam gebeurt. Vertrekt Ziyech nog? Is Overmars gevoelig voor de miljoenen die hij voor Neres kan krijgen? Als twee sterkhouders vertrekken, zijn er misschien meer spelers die weg willen en wordt het wéér onrustig in Amsterdam. Zover gaat het, denk ik, niet komen. Mijn verwachting is dat we gaan zien waar de Amsterdammers écht toe in staat zijn. De honger naar een prijs is zo groot dat het gewoon niet mis kán gaan, zeker niet met deze selectie. Maar als Ajax nu geen kampioen wordt, kan de club net zo goed dicht.

Directe degradant: FC Emmen
Dit lijkt me een abc'tje. Het is hartstikke leuk voor FC Emmen en de supporters dat er een jaar op Eredivisie-niveau gevoetbald mag worden, maar daar hoort de club eigenlijk niet thuis. Emmen is momenteel in niets een Eredivisie-club. Ik wil overigens niets afdoen aan de prestatie van trainer Dick Lukkien, want daar neem ik m'n pet voor af. Ook Fortuna Sittard degradeert en De Graafschap gaat het redden. Willem ll en NAC krijgen het zwaar, maar handhaven zich uiteindelijk wel. O ja, FC Twente speelt volgend seizoen weer in de Eredivisie.

Grootste verrassing: Vitesse
Ik wilde Heracles Almelo zeggen, maar ik kies toch voor Vitesse. Waarom? Vanwege de chemie tussen trainer Leonid Slutsky en de spelersselectie. De groep is voor een groot deel intact gebleven en misschien zelfs sterker geworden. Naast dat Slutsky tactisch sterk is, lijkt hij me ook een echte people manager, een trainer waar je mee wegloopt. Daar gaan ze in Arnhem nog veel plezier aan beleven. Het resultaat na 34 speelronden: een prachtige vierde plek en volgend jaar wéér Europees voetbal.

Grootste tegenvaller: SC Heerenveen
Dit vind ik een lastige. Iets zegt me dat de samenwerking met Jan Olde Riekerink een grote sof gaat worden. Sowieso gaan er in Heerenveen nog mutaties plaatsvinden, want Zeneli en Veerman zijn op weg naar de uitgang, waardoor het de selectie ook nog eens aan kwaliteit ontbreekt om mee te doen om de Europese plekken, zeker na het vertrek van Ghoochannejhad. Ze zullen zich nog flink achter de oren krabben dat ze Veerman hebben laten gaan, want die had voor het kwakkelende Heerenveen erg bruikbaar kunnen zijn. Lammers kan de gaten niet dichten. Nee, ik vrees voor dit Heerenveen.