‘Hij kan Ajax de vernieling in spelen als ze hem niet aan banden leggen’

‘Hij kan Ajax de vernieling in spelen als ze hem niet aan banden leggen’

07-08-2018 11:00
43

De eerste Champions League-ontmoeting tussen Ajax en Standard Luik staat dinsdagavond op het programma. Een Belgisch-Nederlandse derby dus. Glenn Schrader, adjunct-hoofdredacteur van VoetbalPrimeur.be, zegt dat er kansen liggen voor de Amsterdammers.

Standard en Ajax beginnen om 20.00 uur op Sclessin. Hoe staat Standard aan de aftrap?
"Met Michel Preud'homme heeft Standard een 'nieuwe' coach, waardoor het nog een beetje zoeken is in Luik. Daarnaast is Junior Edmilson vertrokken, één van de sterspelers van vorig seizoen. Zijn vervanger Maxime Lestienne is nog niet fit genoeg om hem al te vervangen. Standard speelt in een 4-3-3-formatie, met opkomende backs en een versterkt middenveld. Eén verdedigende middenvelder, twee centrale middenvelders en dus géén nummer 10. Standard gokt vooral op een flits voorin. Achterin hebben ze de zaakjes goed op orde en geven ze weinig kansen weg."

Waar moet Ajax voor waken tegen Standard?
"Het wordt vooral oppassen dat er geen nonchalance in het team sluipt. Standard heeft ervaren jongens in het team, die met één flits een wedstrijd kunnen beslissen. De vleugelaanvallers zullen ook mee moeten verdedigen."

Op welke Standard-spelers moet Ajax extra letten?
"Voorin heb je uiteraard Mehdi Carcela, de ster van dit team en misschien wel de hele competitie. Hij is eigenlijk te goed voor de Jupiler Pro League, maar mede door heimwee en vooral blessures heeft hij het nooit echt waargemaakt in het buitenland. Hij kan Ajax de vernieling in spelen als ze hem niet aan banden leggen. Op het middenveld heb je Razvan Marin, Roemeens international, die met afstandsschoten ook gevaarlijk kan zijn. Achterin staat Luyindama, die eigenlijk een verdediging op zich door zijn lichaamsbouw. Hij kan goed verdedigen én opbouwen, al mist hij soms wat concentratie. En voorin, al is hij een twijfelgeval, heb je Orlando Sa. Aanvoerder Mpoku kan ook geniale dingen doen met een bal, maar wisselt goede met slechte momenten af."

Op welke zwakke punten kan Ajax Standard pakken?
"Als Ajax geconcentreerd voetbalt en Carcela uit de wedstrijd houdt, is een groot deel van het gevaar al weg. Ook achterin heeft Standard een stel voetballers dat niet altijd even geconcentreerd zijn, zoals Luyindama en de wilde Collins Fai."

Staat Napoli-doelwit Ochoa nog op het doel tegen Ajax?
"Hoogstwaarschijnlijk wel. Standard is eigenlijk niet van plan om hem te laten gaan, maar Napoli wil hem er wel graag bij hebben. Vraag en aanbod zouden echter nog steeds ver uit elkaar liggen. Ze hebben ook niet echt een vervanger in de selectie, behalve Jean-François Gillet die al bijna met pensioen is. Dus het lijkt me niet dat het bestuur van plan is om Ochoa al te laten vertrekken."

Wat is jouw voorspelling?
"Bij Ajax hangt het vooral af of jullie topspelers Ziyech en Tadic een goede dag hebben. Qua technisch vernuft is Ajax veel beter, maar Standard kan daar een schat aan ervaring tegenover zetten. Preud'homme is ook een coach die het Nederlandse voetbal goed kent natuurlijk en er alles aan zal doen om geen doelpunten te slikken. Maar Ajax heeft natuurlijk met miljoenen gestrooid, dat zal nu getoond moeten worden. Ik voorspel eerst een gelijkspel, in de terugwedstrijd wint Ajax met 2-1."

(Ruben Winkels / VoetbalPrimeur.nl)