Ajax geeft comfortabele voorsprong in blessuretijd uit handen tegen Standard

Ajax geeft comfortabele voorsprong in blessuretijd uit handen tegen Standard

07-08-2018 21:55
320

Ajax heeft de eerste ontmoeting met Standard Luik met 2-2 gelijkgespeeld. De Amsterdammers stonden 25 minuten voor tijd met 0-2 voor, maar gaven de voorsprong in blessuretijd weg. 

Het ging een stuk moeizamer dan de ruststand van 0-2 deed vermoeden. Standard was in het grootste gedeelte van de wedstrijd helft beter dan Ajax, maar de Amsterdammers waren simpelweg efficiënter en hadden meer geluk. Het eerste gevaar kwam van Standard, waarna Klaas-Jan Huntelaar namens Ajax een speldenprikje uitdeelde.

Nadat Standard diverse keren dreigend was en in de zestienmeter van Ajax was geweest, kwamen de Amsterdammers tegen de verhouding in op voorsprong. Een geweldige actie van Dusan Tadic werd binnengekopt door de volledig vrijstaande Huntelaar: 0-1. Het gaf Ajax geen reden om achterover te leunen, want de Belgen werden na de goal meteen weer gevaarlijk, maar het ontbrak Standard simpelweg aan scherpte.

Ook na het doelpunt was het elftal van Michel Preud'homme voetballend de betere. Dat Ajax uiteindelijk op 0-2 kwam in Luik, was dus zeer verrassend te noemen. Een prachtige crosspass van Hakim Ziyech kwam terecht bij David Neres, die Tadic bediendde. De Serviër schoot de bal op de rand van de zestien achter Guillermo Ochoa. Ajax zat op rozen, maar bleek achterin nog steeds bij vlagen slordig en moest waken voor een Belgische tegengoal.

Ajax had de wedstrijd na de rust moeten beslissen, maar kansen van Huntelaar (2x) en een megakans van Ziyech werden om zeep geholpen. De Marokkaan werd perfect bediend door Tadic, de beste man van Ajax, maar schoot voorlangs. Ajax liep vervolgens steeds meer achteruit en werd op het middenveld overlopen door Standard, dat voorin zeer slordig was. Dat was Ajax ook. Onder meer Lasse Schöne verloor de bal een aantal keren op een gevaarlijke plek, waardoor Standard bloed rook.

Ruim twintig minuten voor tijd maakte Mehdi Carcela-González de aansluitingstreffer van Standard. De sterspeler van de Belgen verschalkte Onana van buiten de zestien. Een minuut later  leek het zelfs 2-2 te worden, maar een kopbal belandde via de paal in de handen van de Ajax-doelman.

Het leek wachten op de gelijkmaker, maar plots kreeg Huntelaar dé kans op 1-3. Tadic legde de bal perfect voor de voeten van de spits, die Ochoa op zijn weg vond. In de laatste minuut schreeuwde Standard moord en brand om een penalty, maar de scheidsrechter wilde er (nog) niet aan. De ploeg zocht nadrukkelijk naar een strafschop en kreeg die ook in de 93e minuut na een lichte overtreding van Noussair Mazraoui. Renaud Emond schoot de bal achter Onana: 2-2.

Ajax heeft nog steeds de beste papieren voor de play-offs, maar moet alle zeilen bijzetten om het in Amsterdam niet te verpesten. De return wordt volgende week dinsdag gespeeld in de Johan Cruijff Arena.