Spelersrapport: Tadic van de buitencategorie, backs en Neres dissonanten

Spelersrapport: Tadic van de buitencategorie, backs en Neres dissonanten

07-08-2018 22:00
124

Ajax heeft dinsdagavond op bezoek bij Standard Luik verzuimd om zo goed als zeker de laatste Champions League-voorronde te halen. Klaas-Jan Huntelaar en Dusan Tadic zetten hun ploeg nog op 0-2, maar uiteindelijk er een 2-2 eindstand op de borden. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit aan de Amsterdammers.

André Onana – 7: Was vlak na de 0-1 belangrijk door met zijn voeten een open kans van Orlando Sá te verijdelen. Tegen Sturm Graz viel hij nog op met een onbegrijpelijke blunder, maar de Kameroener herpakte zich op Sclessin met een degelijk optreden. Moest wel de 1-2 incasseren na een venijnige stuiterbal van Standard-vedette Mehdi Carcela.

Noussair Mazraoui – 5,5: Heeft zich vrijwel geruisloos opgewerkt tot een vaste waarde en in Luik was er negentig minuten lang niets op hem aan te merken. In de blessuretijd gaf hij echter op zeer onhandige wijze een strafschop weg, waardoor Standard nog op 2-2 kwam.

Matthijs de Ligt – 6,5: Eén op één was de pas achttienjarige captain vrijwel niet te passeren. De Ligt was directe tegenstander Sá één keer helemaal kwijt, maar werd toen gered door de attente Onana.

Daley Blind – 7: Doorstond zijn eerste basisplek van het seizoen zonder noemenswaardige problemen. De ervaren linkspoot werd nauwelijks op de proef gesteld door Sá en onderscheidde zich vooral door zijn coaching en uitstekende positionering.

Nicolas Tagliafico – 5: Een dissonant bij de Amsterdammers. Werd een paar keer voorbijgelopen door Carcela, had in het positiespel net iets meer tijd nodig en leed af en toe zeer slordig balverlies.

Lasse Schöne – 5,5: Viel alleen op door zijn snoeiharde vrije trap op slag van rust. Zijn pegel van grote afstand had een beter lot verdiend, maar verder wist de Deen zich niet te onderscheiden. Zijn gemakkelijk verloren kopduel tegen Renaud Emond betekende zelfs bijna de 2-2. Carel Eiting en Donny van de Beek zullen wellicht hun kans ruiken.

Hakim Ziyech – 7,5: Verloor zijn rugnummer aan Tadic, maar liet zich niet van de wijs brengen en zocht de Serviër nadrukkelijk met een paar fraaie dieptepasses. Nu al een koningskoppel met Tadic. De Ajax-fans moeten nog 25 nachtjes slapen, voordat de transfermarkt sluit... Minpuntje: na de onverwachte aansluitingstreffer van Standard kon hij niet voor rust in de ploeg zorgen.

Frenkie de Jong – 6,5: Een wedstrijd met twee gezichten voor De Jong. Had het aanvankelijk lastig tegen de handige Samuel Bastien en Carcela, maar kwam na de 0-1 en 0-2 beter in de wedstrijd. Toonde zich indrukwekkend rustig aan de bal en was in balbezit de dirigent van de Amsterdammers. In de tumultueuze slotfase werd ook hij overlopen door het stormende Standard.

Dusan Tadic – 8: De vlijmscherpe schaar en de wonderschone voorzet op Huntelaar. De bekeken schuiver die via de paal binnen sloeg. De van Southampton overgekomen Serviër bewees met deze flitsen dat hij voor Eredivisie-begrippen een speler van de buitencategorie is. Tadic maakte bovendien keurig zijn verdedigende meters.

Klaas-Jan Huntelaar – 7: Had geen gemakkelijke avond tegen de fysiek imponerende Christian Luyindama, maar was toch goud waard voor Ajax. De ene keer dat hij door zijn bewaker uit het oog werd verloren, leverde direct een treffer op.

David Neres – 5: De assist op de 0-2 van Tadic kwam van zijn voet, maar een hoofdrol bleek in Wallonië niet weggelegd voor de onzichtbare Braziliaan.

Invallers:
Zakaria Labyad – 5,5: Viel na de tweede drinkpauze in voor Ziyech. Kwam in een ploeg terecht die moest knokken om de 1-2 voorsprong vast te houden, waardoor hij nauwelijks een bijdrage kon leveren. Had bovendien de pech dat Huntelaar na een counter voor eigen succes ging.

Donny van de Beek - 6: Betrad een klein kwartier voor het tijd het veld als vervanger van De Jong. Draaide gemakkelijk mee op het middenveld, maar kreeg evenmin de kans om zich te onderscheiden.

Carel Eiting - x: Verloor zijn basisplek aan Blind en verving Schöne kort voor tijd. Speelde te kort voor een beoordeling.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)