'Feyenoord voert met nieuw stadion wanbeleid dat zijn weerga niet kent'

'Feyenoord voert met nieuw stadion wanbeleid dat zijn weerga niet kent'

16-08-2018 10:11
190

Feyenoord neemt een financieel (te) groot risico met de bouw van een nieuw stadion. Dat stelt Tsjalle van der Burg, econoom aan de Universiteit Twente, in het Financieel Dagblad.

'Feyenoord wil een bijzonder duur en waarschijnlijk onrendabel stadion bouwen, dat vooral door private partijen gefinancierd moet worden. Verrassend genoeg lijkt die financiering rond te komen, maar vermoedelijk zal het stadion vrij snel na de opening failliet gaan. En dat zal ook de club zwaar treffen', zo concludeert Van der Burg op basis van het rapport Het Maasstadion van Feyenoord, uitgegeven door supportersvereniging FSV De Feijenoorder.

Wedden

Meer odds

Hij legt uit waarom het stadion een financiële strop zal betekenen voor de Rotterdammers. 'Het stadion krijgt 63.000 plaatsen, en kost — uitgaande van de cijfers van Feyenoord — 461 miljoen euro. Per zitplaats wordt het 2,1 keer zo duur als de Amsterdam Arena, terwijl het geen kostbaar akoestisch dak krijgt en in weinig parkeerplaatsen voorziet. Van alle clubstadions in Europa waarin vorig seizoen werd gespeeld, waren alleen die van Arsenal en Bayern München duurder.'

Feyenoord neemt een groot risico, omdat de club weinig eigen geld heeft en bovendien veel lagere inkomsten heeft dan de Europese topclubs. Feyenoord City kan volgens Van den Burg wel uitkomst bieden. 'Om mij onduidelijke redenen denkt de gemeente dat het stadion cruciaal is voor die gebiedsontwikkeling. Gegeven deze visie wil de gemeente die ontwikkeling alleen mogelijk maken als ook het stadion wordt gebouwd. Voor bedrijven die opdrachten willen bij de realisatie van Feyenoord City, kan dit reden zijn het stadion mede te financieren.'

Het alternatief? Renovatie van de Kuip. 'Die kost, in de ambitieuze variant, 200 miljoen euro. Daarmee krijgt men ook 63.000 zitplaatsen, en dezelfde andere voorzieningen die voor het nieuwe stadion van 461 miljoen euro zijn gepland. Zo gooit Feyenoord in feite ruim 250 miljoen over de balk.' Daarmee voert Feyenoord volgens Van den Burg 'wanbeleid van een omvang die in het Europese voetbal nog niet eerder is voorgekomen'.