'Wedstrijden Feyenoord en Vitesse niet op open kanaal: FOX overtreedt Mediawet'

'Wedstrijden Feyenoord en Vitesse niet op open kanaal: FOX overtreedt Mediawet'

16-08-2018 16:29
140

FOX Sports overtreedt de Mediawet door de Europa League-wedstrijden van Feyenoord en Vitesse uit te zenden op decoderzenders FOX Sports 1 en 2. De wedstrijden zouden op een open en gratis kanaal te zien moeten zijn.

Dat bevestigen het Commissariaat van de Media en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) tegenover De Gelderlander. FOX heeft de beschikking over zo'n open kanaal, maar de wedstrijden Feyenoord - AS Trencin (20.30 uur) en FC Basel - Vitesse (20.00 uur) zijn alleen te zien op decoderzenders.

En daarmee overtreedt FOX Sports de Mediawet. "Ze moeten de wedstrijden dus op hun open kanaal uitzenden óf het betaalkanaal open zetten voor iedereen", verklaart woordvoerder Sander van Dam van het Ministerie van OCW. Het is nog niet bekend of FOX een waarschuwing kan verwachten van het Commissariaat, omdat de mediawaakhond altijd pas achteraf oordeelt.

Vitesse laat in een reactie tegenover De Gelderlander weten niet van die regel op de hoogte te zijn. "Wij weten dat de thuisspelende club in deze fase de rechten heeft van zijn Europese wedstrijd", aldus directeur Joost de Wit. "De ene maakt dan een deal met FOX, zoals wij, of met een andere zender. En pas deed AZ dat met Facebook. We zijn niet op de hoogte dat deze wedstrijden op het open kanaal te zien zouden moeten zijn. Raar dat dat na al die jaren ineens boven water komt, maar we juichen dat uiteraard toe, want wij willen natuurlijk ook dat er zoveel mogelijk mensen naar Vitesse kijken."