'KNVB moet streven naar dezelfde voorwaarden: bij ieder duel evenveel camera's'

'KNVB moet streven naar dezelfde voorwaarden: bij ieder duel evenveel camera's'

Gepubliceerd: maandag 20 augustus 2018 om 13:54ma 20-08-2018 om 13:54

Heracles Almelo won dit weekend met 4-2 van ADO Den Haag. Bij de vierde treffer van de Almeloërs leek echter sprake van buitenspel. Dat de treffer niet werd afgekeurd door de VAR had volgens scheidsrechter Bas Nijhuis alles te maken met het tekort aan camera's. Volgens een van de grondleggers van de videoscheidsrechter zou dat niet moeten kunnen.

"We zitten daar in die videoruimte en daar worden meerdere wedstrijden gedaan. Wij zijn afhankelijk van de camera's van FOX", vertelde Nijhuis zondag aan Omroep West. "Om even te vergelijken: bij VVV - Ajax waren tien camera's. Bij Heracles - ADO waren zes camera's. Dat houdt dus in dat we het met zes camera's moeten doen en dat houdt ook in dat we bijvoorbeeld op de buitenspellijn geen camera's hebben staan."

Volgens Raymond van Meenen, één van de grondleggers van de videoarbitrage, zouden er bij elke wedstrijd evenveel camera's moeten staan. "De KNVB moet streven naar een situatie waarbij je alle wedstrijden onder dezelfde voorwaarden moet laten spelen", stelt hij tegenover Omroep West.

"Dat betekent dat je bij ieder duel hetzelfde aantal camera's zou moeten hebben", stelt hij. "Want dan krijg je nooit de discussie over bij die wedstrijd had je meer camera's en kon je buitenspel wél goed beoordelen en bij de andere niet." Om met een VAR te kunnen werken zijn minimaal zes camera's nodig, al blijft buitenspel dan lastig te beoordelen. "Je moet goede afspraken maken over wat je wel en niet beoordeelt. Die afspraken liggen ook vast en dan gaat het erom hoe je dat in de praktijk toepast."

Lees meer over: Eredivisie

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws