Hoe Van Bommel ervoor kan zorgen dat PSV overwintert in Europa

Hoe Van Bommel ervoor kan zorgen dat PSV overwintert in Europa

30-08-2018 12:00
58

PSV heeft zich woensdagavond verzekerd van Champions League-voetbal. Over twee wedstrijden werd BATE Borisov aan de kant gezet. Donderdag gaat PSV dus, net als Ajax, in de koker voor de loting van de groepsfase van de Champions League. De Eindhovenaren speelden woensdagavond een prima wedstrijd, maar welk perspectief biedt deze manier van spelen voor de rest van de Europese tournee?

Mark van Bommel begon pas in juli aan zijn eerste klus op het allerhoogste niveau, maar stond direct al voor een moeilijke taak: zich met PSV kwalificeren voor de Champions League. Het is niet veel trainers gegeven om direct al te presteren met een nieuwe ploeg, maar Van Bommel slaagde woensdag wel in die missie. Tegen BATE Borisov waren glimpen van het nieuwe PSV te zien, maar het elftal staat nog altijd in de steigers. Tegen de Wit-Russen schoot PSV (weer) met scherp, waardoor de bezoekers uit Wit-Rusland al snel in de wedstrijd alle hoop zagen vervliegen. Alle doelpunten van PSV kwamen voort uit kwaliteiten van de ploeg, iets wat we dit seizoen dus nog vaker gaan zien.

Wedden

Meer odds


Door een goede positionering achter de bal pikt Hendrix een afgeslagen pass op. Dat stelt hem in staat om enkele seconden later de bal op het hoofd van Luuk de Jong neer te leggen: 2-0.

De opstelling van PSV buiten de rand van het strafschopgebied zorgde ervoor dat veel afgeslagen voorzetten alsnog in balbezit uitmondden. Een positionering als deze – met drie spelers centraal buiten het strafschopgebied – is een aspect dat we dit seizoen nog vaak zullen gaan zien. Voorafgaand aan de 2-0 van De Jong pikte Hendrix de tweede bal op door goed positie te kiezen. Diezelfde De Jong was ook bij het eerste doelpunt van de Eindhovenaren betrokken. De lange spits legde de bal na een ingooi van Dumfries uitstekend neer voor Bergwijn, die PSV na een kwartier spelen op voorsprong schoot. Het bereiken van de lange PSV-spits in combinatie met de dynamiek van Bergwijn en Lozano, is duidelijk een kracht van dit elftal. Het biedt namelijk een perfecte uitvalsbasis in moeilijke situaties, bijvoorbeeld wanneer de ploeg onder hevige druk staat.


De dynamiek van PSV kwam tegen BATE op twee manieren naar voren: of via de overlap via Dumfries en Angelino of via de diepgang van Lozano en Bergwijn. De snelheid waarmee dit ging, was vaak indrukwekkend en kennen we nog van vorig seizoen.

De lange bal was niet de enige manier waarop de Eindhovenaren tot kansen kwamen. Net als vorig seizoen beschikt de ploeg namelijk over enorme vermogens in de transitie van verdedigen naar aanvallen. Daarbij komen de 'drive' en motor van vleugelverdedigers Angelino en Dumfries, maar ook de kwaliteiten van Bergwijn, Lozano en aanspeelpunt De Jong, goed tot hun recht. Het was daarom ook niet vreemd dat PSV met een dubbele controleur speelde om de nodige controle achter de bal te garanderen. Om in omschakelmomenten terecht te komen moest de bal op correcte wijze de tegenstander ontfutseld worden. Wanneer snelle druk op de bal niet werkte, stond het elftal binnen enkele seconden lager op het veld in de organisatie. De ploeg probeerde vervolgens toe te slaan in de ruimte die ontstond op de helft van de tegenstander.


Als PSV niet direct vooruit kon spelen, creëerde de tegenstander in veel situaties een groot numeriek voordeel. Er rustte soms te veel druk op de schouders van Bergwijn en Lozano om tot een goede kans te komen.

De opbouw van PSV wisselde goede met mindere momenten af. Centrale verdediger Schwaab liet opnieuw zien over een linie doorbrekende pass te beschikken. Maar wanneer een elftal compacter speelt, zal blijken dat het steeds moeilijker wordt om dit toe te passen. Om niet als statisch geheel te spelen voorzagen zowel Bergwijn als Lozano de ploeg van de nodige aanspeelbaarheid. Dit gebeurde vaak vanuit een positie laag op het veld en wanneer de tegenstander veel spelers achter de bal had. De voorspelbaarheid was dan hoog en de voortzetting in voorwaartse richting was er sporadisch. De Jong werd sporadisch over de grond aangespeeld en Pereiro wisselde geniale momenten met anonieme fases af.

De dynamiek van PSV brandde pas écht los in omschakelfases. Een voordeel hiervan is dat dit misschien wel de belangrijkste fase is om een tegenstander pijn te doen (zie de 3-0 van Lozano), zeker in het internationale voetbal. Om meer variatie in de ploeg te brengen zal Van Bommel zijn ploeg nog van de nodige handvaten moeten voorzien in niet-omschakelmomenten, zoals het bereiken van Lozano en Bergwijn hoger op het veld. Of Van Bommel moet op zoek naar andere manieren om achter en tussen linies van de tegenstander terecht te komen. Dan heeft PSV alle mogelijkheden om ook na de winter nog in Europa actief te zijn.

De @LaptoptrainerNL kijkt voor VoetbalPrimeur naar de belangrijkste wedstrijden in binnen- en buitenland en probeert op een begrijpelijke wijze de theoretische kant van het voetbal te belichten.