'Onbegrip' na keuze Mazraoui: 'Eigenlijk zou KNVB zoiets vast moeten leggen'

'Onbegrip' na keuze Mazraoui: 'Eigenlijk zou KNVB zoiets vast moeten leggen'

30-08-2018 15:08
180

Noussair Mazraoui maakte deze week bekend dat hij heeft besloten uit te komen voor het nationale elftal van Marokko. Simon Ouaali, voormalig hoofdtrainer bij verschillende topamateurclubs in Nederland, begrijpt die keuze niet.

"Ik vind dat iemand met een dubbele nationaliteit moet uitkomen voor het land waar hij de opleiding heeft genoten", stelt hij tegenover De Telegraaf. "Eigenlijk zou de KNVB zoiets contractueel moeten vastleggen", aldus de broer van Saïd Ouaali, hoofd jeugdopleiding van Ajax.

Ouaali noemt het 'een terugbetaling aan het land dat geïnvesteerd heeft in de (jeugd)opleiding van de speler. Bovendien is het voor lang niet alle spelers eenvoudig om terug te keren naar Marokko en daar te voetballen. "Ik kwam na een jaar of 38 terug. Je krijgt te maken met cultuurverschillen. Nederlanders zijn directer, leggen de vinger op de zere plek. Dat vinden Marokkanen lastig. Ze trekken het zich persoonlijk aan en zijn sneller op de teentjes getrapt."

"Kiezen tussen Nederland en Marokko is hoe dan ook een groot dilemma", weet Ouaali. "Het gaat om trots. En om je roots. Om druk van buitenaf. Dat maakt je aan het twijfelen. Welke keus je ook maakt, mensen gaan anders naar je kijken."