Groep des doods in Champions League: dit moet je weten over de PSV-opponenten

Groep des doods in Champions League: dit moet je weten over de PSV-opponenten

30-08-2018 23:24
75

PSV treft met FC Barcelona, Tottenham Hotspur en Internazionale mooie, maar loodzware tegenstanders. Waar moeten de Eindhovenaren voor waken en waar liggen de kansen? VoetbalPrimeur zet alle feiten voor je op een rij.

FC Barcelona: onverslaanbaar topteam
Als PSV erin slaagt een punt te pakken tegen Barcelona heeft de ploeg van trainer Mark van Bommel het geweldig gedaan, want de Catalanen zijn in de Champions League-groepsfase haast niet te verslaan. Het is niet voor niets dat de Catalanen al elf jaar op rij hun poules winnen. Met een beetje geluk is er in Eindhoven een stunt mogelijk, kunnen ze het Ajax-kunstje van 2013 herhalen en kunnen Lionel Messi en co. na afloop uitleggen waarom het in Eindhoven niet gelukt is te winnen.

Het treffen met Barcelona zal bijzonder worden voor Mark van Bommel. De trainer van PSV heeft een verleden in Camp Nou - hij speelde er in het seizoen 2005/2006. In zijn enige seizoen bij Barcelona won hij meteen de Primera División, de Spaanse Super Cup en de Champions League.

Sterke en zwakke punten
Hier kunnen we kort over zijn: vrijwel alles aan Barcelona is top. De voorhoede met Messi en Luís Suarez kan centrumverdedigers Daniel Schwaab en Nick Viergever nachtmerries bezorgen, het middenveld van Barcelona behoort tot de wereldtop en ook de verdediging staat als een huis. Barcelona doet ieder jaar mee om het winnen van het miljardenbal, waardoor men in Catalonië de poulefase misschien wel als een formaliteit ziet.

In Camp Nou wint vrijwel niemand, ook grote tegenstanders niet. Als PSV thuis ook maar iets voor elkaar wil krijgen tegen deze tegenstander heeft de ploeg een hoop geluk, een kolkend Philips Stadion en een mindere dag van Barcelona nodig. 

De sterspelers
Dat en Suarez de grote blikvangers van Barcelona zijn staat buiten kijf, maar Ernesto Valverde heeft meer paradepaardjes in zijn elftal. Mede dankzij de inbreng van Ivan Rakitic bereikte Kroatië de finale van het WK en dat Ousmane Dembélé niet verzekerd is van een basisplaats, zegt genoeg over de kwaliteiten binnen de ploeg. Om nog maar niet te spreken over Phillippe Coutinho. In Eindhoven kunnen ze hun borst natmaken.

Tottenham Hotspur: zeer goed op elkaar ingespeeld
In Tottenham Hotspur treft PSV ook een loodzware tegenstander. De ploeg van Mauricio Pochettino wist vorig jaar de latere Champions League-winnaar Real Madrid voor zich te houden in de poule. Daarnaast is Tottenham bijzonder goed op elkaar ingespeeld: deze zomer kwam er geen enkele speler, maar bleef de basiself ook intact. Er liggen kansen voor PSV, maar logischerwijs wordt ook dit een loodzwaar karwei.

PSV en Tottenham troffen elkaar in Europees verband voor het laatst in 2008. Het elftal, onder leiding van de toenmalige trainer Sef Vergoossen, won in de achtste finales van de UEFA Cup na strafschoppen van de Engelsen.

Sterke punten
Zoals gezegd is Tottenham zeer goed op elkaar ingespeeld. Het elftal stáát en heeft met Jan Vertonghen, Toby Alderweireld, Davinson Sánchez en Christian Eriksen vier oud-Ajacieden in huis. Tottenham doet ieder jaar mee om het winnen van de Premier League, wat aangeeft hoe sterk de Londenaren zijn. Pochettino heeft van zijn middenveld een van de sterkste punten van zijn elftal gemaakt. PSV moet proberen de slag hier te winnen. 

Tottenham is thuis vrijwel onaantastbaar en presteert ook op vreemde bodem goed. Als er een club is die het Barcelona serieus lastig kan maken in deze groep is het Tottenham.

Sterspelers
Tottenham heeft met onder meer Vertonghen, Alderweireld, Sánchez en Kieran Trippier een moeilijk te passeren defensie en kan leunen op de genialiteit van Eriksen en de goals van targetman Harry Kane. Het in toom houden van onder meer Kane en Eriksen zal voor PSV een van de moeilijkste taken zijn. Met een beetje geluk kan PSV een doelpunt maken tegen Tottenham als Hirving Lozano, Steven Bergwijn of Gastón Pereiro het op hun heupen krijgen. En misschien zit er wel meer in het vat.

Internazionale: 
Het loten van Internazionale is misschien wel de grootste tegenvaller voor PSV, want de club zou met Viktoria Plzen, Young Boys of Club Brugge beter af zijn. Doordat ook Inter in die pot zat, wordt het behalen van plek drie een pittige taak. Nadat de Italianen in 2010 de Champions League wisten te winnen, zakte de ploeg Europees behoorlijk af. De laatste jaren deed Inter zelden mee aan het miljardenbal.

Sterke en zwakke punten
Inter heeft een selectie met voldoende ervaring op Europees niveau. Ook in dit elftal zitten spelers die al jarenlang bij de club spelen (Samir Handanovic, Marcelo Brozovic, Mauro Icardi, Ivan Perisic). Daarnaast staat de aanhang van de Nerazzurri bekend als zeer fanatiek, waardoor tegenstanders niet graag spelen in Giuseppe Meazza. Resultaten uit het verleden wijzen uit dat Nederlandse ploegen het standaard lastig hebben tegen Italianen, die vaak defensief spelen.

Sterspelers
Met name Perisic mag zich een van de sterspelers van Inter noemen. Hij stond met Kroatië in de WK-finale en ontpopte zich tot een van de uitblinkers van zijn land. Daarnaast moet de PSV-defensie top zijn om Icardi af te stoppen. De Argentijn scoorde vorig seizoen liefst 29 keer in de Serie A. Het jaar ervoor was hij 24 keer trefzeker. Met Stefan de Vrij heeft Inter één Nederlander in de ploeg, terwijl Handanovic (34) een lastig te passeren doelman is. Er liggen hier kansen voor PSV, maar de ploeg van Van Bommel zal dan wel twee keer top moeten zijn.