Nations League kan gunstig uitpakken voor Oranje: zo werkt de nieuwe competitie

Nations League kan gunstig uitpakken voor Oranje: zo werkt de nieuwe competitie

05-09-2018 16:00
42

Donderdagavond gaat 'ie officieel van start: de Nations League. Wat houdt het gloednieuwe toernooi van de UEFA precies in? En wat betekent dit voor het Nederlands elftal? VoetbalPrimeur zet het voor je op een rij.

"Het is best verwarrend. De bondscoach heeft het geprobeerd uit te leggen, maar het blijft moeilijk", zei de Engelse international Harry Maguire woensdag over de Nations League. Speciaal voor Maguire en jou daarom een korte stoomcursus. De Nations League is in 2014 in het leven geroepen als reactie op de kritiek dat landen te veel (nutteloze) oefeninterlands spelen.

De Nations League wordt gespeeld gedurende drie interlandperiodes in september, oktober en november 2018. De finaleronde zal in juni 2019 plaatsvinden. De play-offs worden in maart 2020 gespeeld. Als gevolg van de Nations League begint de EK-kwalificatie later dan gebruikelijk: in maart 2019. De loting voor de EK-kwalificatiereeks volgt na het einde van de Nations League in november.

Nations League-inzet
De vier groepswinnaars van divisie A spelen in een finaleronde (halve finale, strijd om derde plaats, finale) om de eerste Nations League-titel. Deze competitie wordt in juni 2019 gespeeld. De groepswinnaars van alle andere divisie promoveren naar de volgende divisie. De hekkensluiters van iedere divisie, behalve D, degraderen.

In de Nations League zijn vier plaatsbewijzen voor het EK 2020 te veroveren. De overige twintig plekken worden uitgedeeld aan de nummers één en twee van de EK-kwalificatiereeks. De vier tickets (elke divisie één) worden verdeeld in de play-offs die in maart 2020 gehouden worden. Landen die zich via de EK-kwalificatiereeks al gekwalificeerd hebben voor het eindtoernooi geven hun plekje voor de play-offs door aan het eerstvolgende land in dezelfde divisie dat zich nog niet gekwalificeerd heeft.

Goed nieuws Oranje
De Nations League biedt dus een ontsnappingsroute, ook voor het Nederlands elftal. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman zit in een loodzware groep met Duitsland en wereldkampioen Frankrijk. Dat lijkt op het eerste oog een sportief drama, maar is op meerdere vlakken een groot voordeel in de aanloop naar het EK van 2020.

Als Oranje op de laatste plaats eindigt in de groep, dan nóg blijft het EK via deze route in zicht. Als Duitsland en Frankrijk zich via de 'normale' weg (EK-kwalificatiereeks) verzekeren van een EK-ticket, dan schuift Oranje door en gaat het alsnog deelnemen aan de play-offs. De kans dat de beste landen van Europa zich via de reguliere kwalificatiereeks weten te plaatsen, is natuurlijk vrij groot. Kort samengevat: we krijgen niet één, maar twee mogelijkheden om voor het eerst sinds 2014 weer mee te doen op een eindtoernooi. 

Conclusie
De bobo's van de UEFA hebben hun best gedaan om het flink gecompliceerd te maken, maar voor Oranje zou de Nations League in meerdere opzichten een ideaal concept kunnen zijn. De manschappen van Koeman beginnen zondag met een uitwedstrijd tegen wereldkampioen Frankrijk aan het Nations League-avontuur.

De volledige indeling van de Nations League:

Wedstrijden in september, oktober, november 2018, play-offs maart 2020

Divisie A:
Groep 1: Nederland, Frankrijk, Duitsland
Groep 2: België, Zwitserland, IJsland
Groep 3: Portugal, Italië, Polen
Groep 4: Spanje, Engeland, Kroatië

Divisie B:
Groep 1: Tsjechië, Oekraïne, Slowakije
Groep 2: Turkije, Zweden, Rusland
Groep 3: Noord-Ierland, Bosnië-Herzegovina, Oostenrijk
Groep 4: Denemarken, Ierland, Wales

Divisie C:
Groep 1: Israël, Albanië, Schotland
Groep 2: Estland, Finland, Griekenland, Hongarije
Groep 3: Cyprus, Bulgarije, Noorwegen, Slovenië
Groep 4: Litouwen, Montenegro, Servië, Roemenië

Divisie D:
Groep 1: Andorra, Kazachstan, Letland, Georgië
Groep 2: San Marino, Moldavië, Luxemburg, Wit-Rusland
Groep 3: Kosovo, Malta, Faeröer , Azerbeidzjan
Groep 4: Gibraltar, Liechtenstein, Armenië, Macedonië