Oranje terug op rampplek: 'Keken naar totale ontmanteling van Nederlandse voetbal'

Oranje terug op rampplek: 'Keken naar totale ontmanteling van Nederlandse voetbal'

09-09-2018 08:33
43

Ruim een jaar na de ontluisterende 4-0 nederlaag in Parijs staat het Nederlands elftal opnieuw tegenover Frankrijk. Vaste Oranje-volger Jeroen Stekelenburg kan zich de vorige ontmoeting nog goed herinneren.

"Mijn hemel, wat is hier vanavond gebeurd? Dat gevoel overheerste bij iedereen na de wedstrijd. Ook bij Pierre van Hooijdonk en Rafael van der Vaart, jongens die nog niet zo heel lang geleden halve en hele finales speelden op het WK", zegt Stekelenburg op de website van de NOS.

"In Parijs keken we naar de totale ontmanteling van het Nederlandse voetbal", vervolgt Stekelenburg, die weet dat er voor het WK-kwalificatieduel nog optimisme heerste. "Natuurlijk, dat positivisme was niet op heel veel gebaseerd. Iedereen snapte dat Frankrijk een veel sterker team had. Maar er leefde echt wel een gevoel van: Nou ja, wie weet... Ook Advocaat had een soort optimisme over zich."

Oranje kwam van een koude kermis thuis. "Het was zo kansloos. Ik denk dat ik nog nooit een wedstrijd heb gezien, waarbij het krachtsverschil zo groot was. Het was echt treurig. Dit voelde als de totale ontmanteling van het Nederlandse voetbal."

Een jaar na dato keert Nederland terug in het Stade de France. "Onder Ronald Koeman heeft Nederland wel weer wat kleur op de wangen gekregen, maar het houdt nog niet over. Er zijn altijd wel strohalmen te vinden om je aan vast te grijpen, maar dat de Fransen een veel beter team hebben lijkt me geen gewaagde uitspraak."