Spelersrapport: Ajax-duo blinkt uit, drie onvoldoendes door zwakke eerste helft

09-09-2018 23:00
191

Nederland kon zondagavond niet voor een verrassing zorgen bij het debuut in de Nations League. In het Stade de France was wereldkampioen Frankrijk met 2-1 te sterk. VoetbalPrimeur maakt rapport op.

Jasper Cillessen – 6: Hield Nederland al vroeg op de been met een goede redding op een inzet van Mbappé. Even later kansloos toen dezelfde spits vrij kon inschieten bij de tweede paal. Met een sterkere linkerhand had hij wellicht de inzet van Giroud uit het doel gehouden.

Kenny Tete – 5: Had voor rust geen idee hoeveel ruimte hij telkens had. Daarnaast ontsnapte zowel Mbappé als Lucas Hernandez regelmatig aan zijn aandacht. Nam enigszins revanche op zijn matige eerste helft met een puntgave assist voor de gelijkmaker.

Matthijs de Ligt – 7: Voor rust oogde De Ligt ietwat timide. Gaf meteen na rust het goede voorbeeld door vooruit te verdedigen en de duels niet te vermijden. Mede daardoor speelde Nederland een veel betere tweede helft.

Virgil van Dijk – 6,5: Waar Van Dijk juist een van de lichtpuntjes was uit de eerste helft, kon hij die lijn niet de hele wedstrijd doortrekken. Won aanvankelijk alle duels van Giroud, maar een kwartier voor tijd was de Chelsea-spits de Liverpool-verdediger toch te slim af.

Daley Blind – 5: Ging de eerste helft verder waar hij donderdag gebleven was: met het maken van veel fouten. Eerst leverde hij vooral ballen in. Later liet hij een vreemd stukje mandekking zien door het centrum in te lopen en Mbappé vrij te laten bij de tweede paal. Na rust zag het er gelukkig iets beter uit.

Davy Pröpper – 6: Liet zonder de bal zien scherp te zijn met een paar goede intercepties en tackles. Met de bal was de middenvelder teleurstellend en zagen we niet de Pröpper die we gewend zijn.

Georginio Wijnaldum – 6,5: Wijnaldum liet in het shirt van Oranje eindelijk weer eens wat zien van zijn Liverpool-vorm. Was gevaarlijk met zijn loopacties, maar liet na om de trekker over te halen.

Frenkie de Jong – 7,5: Gaf zijn indrukwekkende invalbeurt tegen Peru een passend vervolg met zijn debuut in de basis. Durfde in te dribbelen, wat voor ruimte zorgen. Door tempo te maken ging het hele elftal verder vooruit spelen.

Quincy Promes – 4:  Matuidi zal niet geloofd hebben dat een Oranje-speler een bal zo mooi voor hem vrij speelde. Het was de aanleiding voor de 1-0 en een typisch voorbeeld van halsstarrig op balbezit willen spelen. Ook aanvallend liet Promes niets goeds zien.

Memphis Depay – 6,5: In de eerste helft, toen het sowieso niet liep met Oranje, liep de spits veel uit positie om aan de bal te komen. In het tweede bedrijf speelde Nederland met durf en kwam ook Memphis aan de bal op plekken waar hij gevaarlijk kon zijn.

Ryan Babel – 6,5: Speelde een compleet onzichtbare en kansloze eerste helft. Kwam later in de wedstrijd beter in en scoorde bekeken de gelijkmaker. Werd uit de wedstrijd geschopt door Benjamin Pavard.

Invallers

Ruud Vormer – 6: Had misschien een penalty gekregen met een andere scheidsrechter.

Daryl Janmaat – x: Speelde te kort voor een beoordeling.

Luuk de Jong – x: Speelde te kort voor een beoordeling.