Nederlander van vierde klasse naar profcontract in Polen: 'Ik leef in een droom'

Nederlander van vierde klasse naar profcontract in Polen: 'Ik leef in een droom'

11-09-2018 16:30
18

Massimo Fonseca Hoogerwerf voetbalde ruim een jaar geleden in de vierde klasse. Hij besloot videocompilaties van zichzelf te maken, mocht stagelopen bij FC Porto en heeft twee maanden geleden een profcontract getekend bij Zaglebie Lubin in Polen.

'Ik woon hier in Polen op het trainingscomplex. Als ik uit het raam kijk zie ik de trainingsvelden en het stadion liggen. Eigenlijk doe ik niks anders dan voetballen, eten en slapen", aldus de 19-jarige Hoogerwerf in gesprek met VICE. "Als ik zin heb kan ik na de training nog een potje voetvolley spelen. Of ik pak de ballenzak en ik ga nog even wat extra afwerken. Fitnessen is ook altijd nog een optie. Ik probeer alleen maar op het complex te blijven. Die focus is echt nodig om mijn doelen te bereiken. Het klinkt gek, maar ik leef echt in een droom."

Nadat hij een groot deel van zijn jeugd bij De Graafschap had gespeeld, besloot Hoogerwerf de overstap te maken naar amateurclub Arnhemse Boys, dat uitkomt in de vierde klasse. Niet echt een niveau waar scouts op afkomen. Met hulp van personal trainer Charlie Mena besloot hij compilatiefilmpjes te maken van zijn prestaties. Het hielp hem zelfs aan een stage bij FC Porto. "Tijdens de training zag ik op het veld ernaast ineens Iker Casillas en allerlei andere grote spelers lopen. Dat was zo vet om mee te maken. Ik probeerde mezelf groot te houden en me niet als een jochie te gedragen."

Bij Porto mocht Hoogerwerf uiteindelijk niet blijven. Nadat Zaglebie Lubin wedstrijdbeelden van de Nederlander zag, was de club direct nieuwsgierig. "Ik trainde een week mee bij het tweede elftal en later nog een week bij het eerste elftal. Direct daarna wilden ze me vastleggen. Ik heb geen moment getwijfeld." De Arnhemmer heeft in Polen een contract getekend voor een jaar.