'Wij vinden een twintigjarige speler van Feyenoord al snel goed. Valt reuze mee'

'Wij vinden een twintigjarige speler van Feyenoord al snel goed. Valt reuze mee'

13-09-2018 08:24
33

Jong Oranje zette dinsdagavond tegen de leeftijdsgenoten uit Schotland een bedenkelijke trend door. Na de 1-2 nederlaag tegen de Schotten dreigt de ploeg van Erwin van de Looi voor de vijfde keer op rij een eindtoernooi te missen, tot teleurstelling van onder meer Cor Pot.

De Hagenaar nam in 2013 afscheid als bondscoach van de Oranje-beloften en zag sindsdien veel opvolgers voorbijkomen. "Als je de laatste decennia bekijkt, is het ook rond de staf vaak heel rommelig geweest", vertelt Pot aan het Algemeen Dagblad. "Zo kom je nooit tot stabiliteit en een vaste werkwijze."

De momenteel clubloze trainer denkt echter dat de matige prestaties ook met de kwaliteit van de selectie te maken heeft. "Heel vaak worden de spelers van Jong Oranje ook gewoon overschat, het verwachtingspatroon in Nederland is veel te hoog. Dan vinden we een speler van twintig die bij Feyenoord meedoet al heel snel heel goed. Terwijl dat internationaal gezien allemaal reuze meevalt."

'Tussen wal en schip'
Ruud Gullit, tussen 2003 en 2004 bondscoach van Jong Oranje, noemt de beloftenploeg een 'elftal tussen wal en schip'. "Dat is precies hetzelfde als bij de beloftenteams van clubs. Spelers die al in het A-team hebben gespeeld, zijn teleurgesteld dat ze worden 'teruggezet', want zo voelen ze dat", vindt Gullit. "En de jongens die wél vast bij Jong Oranje of in een beloftenteam zitten, zijn vaak nét niet goed genoeg. Dat zijn niet de toptalenten, want die stromen meteen door. Het is gewoon heel moeilijk daar een goed collectief van te maken."