Zorgen bij Feyenoord om FIFA-plan: Ik denk zelfs dat het een nadeel voor ons is

Zorgen bij Feyenoord om FIFA-plan: "Ik denk zelfs dat het een nadeel voor ons is"

14-09-2018 07:12
46

De FIFA wil het aantal spelers dat clubs mogen verhuren drastisch inperken, maar bij Feyenoord staan ze niet meteen te springen om die maatregel. Dat vertelt hoofd jeugdopleiding Richard Grootscholten van de Rotterdammers.

"Ik denk zelfs dat het een nadeel voor ons is", zegt Grootscholten in het Algemeen Dagblad. "Spelers gaan nóg eerder weg. De grote clubs moeten de talenten straks voor hun 21ste hebben beoordeeld en zullen ze eerder in beeld willen hebben. Dit gaat ons in de jeugd zeker niet helpen." Hij doelt op het feit dat zogenoemde homegrown-spelers onbeperkt uitgeleend mogen blijven worden.

Talenten onder de 21 jaar die door hun club zelf zijn opgeleid vallen namelijk buiten de plannen. Homegrown ben je als je vanaf je zestiende bent opgeleid. Vitesse, al jaren een filiaal van Chelsea, voorziet in tegenstelling tot Feyenoord juist minder problemen daardoor. "In het voorstel van de FIFA gaat het over zes of acht spelers, die een club mag verhuren. Maar die limiet geldt niet voor jeugdspelers. Juist die categorie huurt Vitesse", zegt directeur Joost de Wit.

Hij verwijst naar Mason Mount, Jake-Clarke Salter, Nathan, Lewis Baker en Charly Musonda die allemaal homegrown zijn. Van de recente huurlingen vallen alleen Matt Miazga en nu Eduardo onder de nieuwe plannen.

FIFA-baas Gianni Infantino wil een einde maken aan de 'mensenhandel' bij Europese topclubs, die soms wel tientallen spelers tegelijk verhuren. De Zwitser stelt een maximum van acht verhuurde spelers per club voor. Bovendien mogen niet meer dan drie tot vier spelers tegelijkertijd bij dezelfde club worden gestald. Daarmee lijkt het voor de grootmachten straks weinig zin meer te hebben om Europese subtoppers leeg te roven.