'Zak patat' Drenthe herboren: 'Ik hield mijn neven niet bij. Kotsend op de berg'

'Zak patat' Drenthe herboren: 'Ik hield mijn neven niet bij. Kotsend op de berg'

15-09-2018 07:17
114

Royston Drenthe is aan een opmerkelijke comeback bezig. De Rotterdammer zat sinds twee jaar zonder club en was al gestopt met voetballen, maar verbond zich deze zomer aan Sparta.

Op Het Kasteel is Drenthe aan zijn tweede jeugd bezig: de linkspoot is topfit, terwijl hij nog niet zo lang 95 kilo woog. De eenmalig Oranje-international heeft echter hard aan zijn fysieke gesteldheid gewerkt, vertelt hij aan het Algemeen Dagblad. "Ik zie me nog rennen op zo'n heuvelterrein in de stad. Samen met mijn neven was ik, jongens die nooit echt gesport hadden. Ik hield ze niet bij. Tot kotsen aan toe stond ik op die berg. Dit gaat niet goed komen, dacht ik." Ook fysiotherapeut Gijs Schoenmakers had er weinig vertrouwen in. "Je bent een zak patat, vriend", wordt hij geciteerd door Drenthe.

De 31-jarige Rotterdammer heeft inmiddels een contract tot het einde van het seizoen versierd bij Sparta, maar hoopt nog jarenlang mee te kunnen. "Zolang mijn lichaam het volhoudt, ga ik door met voetballen. Zingen is leuk, zakendoen ook. Alleen: voetballen blijft toch het allermooiste", aldus Drenthe, die voelt dat hij steeds sterker wordt. "Ik ben bijna weer de Royston die door Real werd gevraagd. Kwestie van karakter tonen. Begrijp je?"

Gouden tanden
Drenthe heeft een, op zijn zachtst gezegd, turbulente carrière achter de rug, maar wil breken met het verleden. De back heeft zelfs afscheid genomen van zijn kenmerkende gouden tanden. "Been there, done that", vertelt hij. "Man, als zestienjarig jochie mocht ik eindelijk een gouden tand van mijn moeder. Heb ik zo lang om gesmeekt. Op mijn negentiende bepaalde ik zelf dat er een tweede kwam. Het hoorde bij mij. Snap je?"