'Barcelona is nu nóg beter dan vorig seizoen, naar zulke spelers waren ze op zoek'

'Barcelona is nu nóg beter dan vorig seizoen, naar zulke spelers waren ze op zoek'

18-09-2018 12:30
41

Voor PSV staat bij de start van de groepsfase van de Champions League direct een prachtig, loodzwaar affiche op het programma. Dinsdagavond om 18.55 uur trapt de ploeg van Mark van Bommel af tegen FC Barcelona. Oriol Diez Reig, redacteur van het Spaanse Futbol1, denkt dat landskampioen Barça nóg beter is dan afgelopen seizoen.

Het verschil zit hem volgens Diez Reig met name in de opties op de bank. Barcelona, dat de Champions League in 2015 voor het laatst won, investeerde zo'n 125 miljoen euro in vier spelers die zorgen voor een sterkere, bredere selectie. "De spelersgroep die trainer Ernesto Valverde nu tot zijn beschikking heeft, is beter dan vorig jaar. Malcom, Clément Lenglet, Arthur en Arturo Vidal (foto onder) zijn spelers met specifieke kwaliteiten. Vorig seizoen was het direct te merken wanneer er één of twee spelers uit de basiself ontbraken. Daar heeft de club op de transfermarkt op ingespeeld."

De kwaliteitsimpuls binnen de spelersgroep zorgt voor meer concurrentie en dus een hoger niveau, denkt Diez Reig. "Sommige spelers waren al jaren zeker van hun plek. Waarschijnlijk is dat nu anders. Valverde kan tactisch ook meerdere kanten op. Natuurlijk zal hij niet veel afwijken van het klassieke Barcelona-systeem. Maar bijvoorbeeld Vidal is geen typische Barça-speler. Hij voegt kracht en mentaliteit toe aan het team. Naar zulke jongens ware ze op zoek. Andere spelers profiteren daar ook van." 


PSV blaakt na een uitstekende competitiestart van het zelfvertrouwen, maar in Camp Nou zal er vrijwel zeker niets te halen zijn voor de kampioen van Nederland. "In de Champions League speelt Barcelona eigenlijk áltijd goed voor eigen fans. Er ontstaat een speciale sfeer, en het lijkt soms alsof Lionel Messi en Luis Suarez zich extra kunnen opladen voor zulke wedstrijden. Het is natuurlijk ook wat anders dan een zoveelste wedstrijd tegen Real Sociedad of Málaga.."

Kans in eigen huis
"Nee, als PSV en andere ploegen Barcelona willen verrassen, dan moet dat waarschijnlijk in uitduels. Het is gek, alsof Barça op vreemde bodem een bepaalde focus mist. Vorig seizoen tegen Sporting Portugal, Olympiakos, Chelsea en AS Roma: matig voetbal, weinig goals en natuurlijk die dramatische 3-0 nederlaag in Italië."


"Barcelona onderschat PSV niet, denk ik. Het afgelopen seizoen heeft uitgewezen dat Barcelona het tijdens elke uitwedstrijd lastig heeft als de ploeg niet geconcentreerd speelt. Daarbij: in deze loodzware poule mág je geen punten laten liggen. Internazionale doet het op één of andere manier altijd goed tegen Barça en Tottenham Hotspur heeft vorig seizoen natuurlijk veel indruk gemaakt tegen Borussia Dortmund en Real Madrid."

De ogen van de Barça-fans zullen met name gericht zijn op Chucky Lozano - zéker nu de Mexicaanse aanvaller verklapt heeft dat de Catalaanse grootmacht deze zomer naar hem informeerde. "Iedereen is benieuwd", zegt Diez Reig. "Lozano deed het goed op het WK. Het gaat te ver om te zeggen dat hij Barça angst inboezemt, daarvoor is hij nog te onbekend. De enige Eredivisie-speler waar de laatste maanden écht veel over werd geschreven, is Frenkie de Jong."

(Paul Audenaerd/VoetbalPrimeur)