Van der Sar wilde selectie snel op orde hebben: 'In augustus waren we back bij af'

Van der Sar wilde selectie snel op orde hebben: 'In augustus waren we back bij af'

19-09-2018 10:21
29

Ajax begint woensdagavond aan de groepsfase van de Champions League. Om daar te komen moesten de Amsterdammers drie voorrondes overleven. Dat lukte, mede doordat Ajax de selectie al vroeg op orde had.

Tijdens de aandeelhoudersvergadering eind 2017 stelde Ajax-directeur Edwin van der Sar al de selectie voortaan sneller op orde te willen hebbem. Hij hield woord. "Omdat we weten hoeveel pijn de voorronde-uitschakeling vorig jaar deed na de finale. In mei zeiden we: We are back en in augustus waren we back bij af", legt hij uit in Voetbal International.

Volgens Van der Sar hoort Europees voetbal bij Ajax. "Overwinteren moet de standaard worden. Dat is waarvan de spelers echt beter worden en waarvoor ze bij Ajax willen spelen. Had ik zelf ook. Op een zondagmiddag voetballen ergens in het land voor tienduizend man voelde wezenlijk anders dan een Europese avondwedstrijd bij kunstlicht. Qua atmosfeer en intensiteit onvergelijkbaar."

Van der Sar spreekt van een aanpassing van de filosofie. "Alleen gezien de ambitie – Europees aanhaken – hebben we gericht een paar hiaten in de selectie opgevuld. En die goede wedstrijden zijn eigenlijk nog maar het begin. We zijn aanwezig in Europa. Maar we zitten niet achterover nu, want behalve het succesvol doorkomen van drie voorronden is er nog niks bereikt."