Zeven conclusies: Tagliafico imponeert, Van de Beek haalt gram, Marley-effect

Zeven conclusies: Tagliafico imponeert, Van de Beek haalt gram, Marley-effect

19-09-2018 21:30
33

Ajax weet weer hoe mooi Champions League-voetbal kan zijn. In eigen huis werd AEK Athene met 3-0 verslagen. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies.

GOAT voor één avond: Nicolás Tagliafico
Debuteren in de Champions League doe je zó. Tagliafico scoorde twee keer, waarvan zijn laatste de mooiste was. De Argentijnse linksback lobte de bal - al dan niet bewust - in de lange hoek, over de Griekse doelman. De status van GOAT is één avond niet voor Lionel Messi, die drie keer scoorde tegen PSV, maar voor landgenoot Tagliafico. In alle opzichten een topaankoop.

Johan Cruijff Arena in vuur en vlam
In het Europese topseizoen 2016/2017 was Ajax praktisch onverslaanbaar in eigen huis en dit seizoen is dat gevoel weer helemaal terug. Sturm Graz, Standard Luik en Dinamo Kiev moesten er in de voorronden aan geloven, woensdagavond gevolgd door AEK Athene. De Johan Cruijff Arena kan nét wat meer op Europese avonden. Veelzeggend was het kabaal dat de fans produceerden na de Ajax-goals.

Van de Beek neemt revanche
Zijn manier van juichen zei veel, heel veel: ijskoud, met de armen over elkaar. Van de Beek werd voor de wedstrijd gepasseerd door trainer Erik ten Hag, die enigszins verrassend voor Carel Eiting koos op het Ajax-middenveld. Door de blessure van Klaas-Jan Huntelaar mocht Van de Beek in het laatste half uur het ongelijk van zijn trainer bewijzen en dat deed de middenvelder met verve. Volleerde de bal prachtig binnen: 2-0.

Frenkie-'experiment' slaagt niet helemaal
De eerste helft was het bewijs dat Frenkie de Jong echt alleen op het middenveld hoort te spelen. Hij is geen verdediger en ondanks zijn aanvallende bijdragen was het middenveld niet sterk genoeg zonder de creativiteit van de kersverse Oranje-international, waardoor Ajax in de eerste helft geen enkele kans creëerde. Carel Eiting was rustig en secuur aan de bal, maar had het zwaar in de duels.

Het Marley-effect
Enkele weken na zijn bezoekje aan de Johan Cruijff Arena, was Ky-Mani Marley er woensdagavond weer bij. De zoon van de legendarische Bob Marley daalde in de rust af naar het veld en zong Three Little Birds. De Ajax-fans scandeerden het lied nog ná de aftrap voor de tweede helft uit volle borst en dat zorgde blijkbaar voor elan bij de spelers: binnen een minuut was het raak (1-0).

Grote uitslag bonus
Ajax had het moeilijker tegen AEK dan in de drie voorronden tegen Sturm Graz, Standard Luik en Dinamo Kiev. Vlak na rust viel het allemaal de kant van de Amsterdammers op: Frenkie de Jong won een kopduel op de rand van het Griekse strafschopgebied, David Neres gaf voor en Nicolás Tagliafico volleerde van dichtbij raak. Dat Ajax vervolgens nóg twee keer scoorde, was een heerlijke bonus - en goed voor het doelsaldo.

Next up: Bayern München
De spelers van Ajax kunnen hun borst natmaken. Over twee weken staat de - op papier - lastigste wedstrijd van de groepsfase op het programma: Bayern München-uit. De Duitsers trappen woensdagavond om 20.45 uur af tegen Benfica. Ajax speelt vóór de trip naar Duitsland nog tegen PSV (Eredivisie), HVV Te Werve (KNVB Beker) en Fortuna Sittard (Eredivisie).

(Ruben Winkels / VoetbalPrimeur.nl)