Buitenlandse media lyrisch over Ajax: 'Kandidaat voor de tweede plek in de poule'

20-09-2018 07:20
115

Ajax beleefde woensdagavond een geslaagde Champions League-rentree: het Griekse AEK Athene verliet de Johan Cruijff Arena met een duidelijke 3-0 nederlaag. Diverse buitenlandse media lieten weten genoten te hebben van de Amsterdammers. Een overzicht:

Greek Reporter meent dat de verrassende Griekse landskampioen is 'overklast' door Ajax. 'AEK moet buigen voor het superieure Ajax', kopt het medium. 'De thuisploeg domineerde voor rust al, maar vergat om te scoren. Na rust was het Tagliafico die de ban brak.' Ook volgens Tovima was AEK kansloos in de Johan Cruijff Arena, waar 'een magische sfeer' hing. 'Naarmate de wedstrijd vorderde, kwam het steeds meer aan op doelpunten voorkomen. Na de 1-0 werd alles een stuk makkelijker voor Ajax. AEK moest iets forceren en Ajax kon de ruimte vinden die het nodig had.'

De Grieken moesten het overigens doen zonder Marko Livaja, Tasos Bakasetas en Helder Lopes en dat was volgens Kahtimerini te veel van het goede. 'Trainer Marinos Ouzounidis had heel wat gaten om op te vullen en besloot om geen enkel risico te nemen. Dat leek één helft lang zijn vruchten af te werpen, maar AEK begon dramatisch aan de tweede helft en Nicolas Tagliafico kon scoren tijdens zijn eerste Champions League-wedstrijd ooit. Daarna was AEK zelfs niet meer in staat om een counter op te zetten en de tweede goal was slechts een kwestie van tijd.'

Ook buiten Griekenland nam men kennis van de zege die Ajax boekte. The Daily Mail durfde zelfs de vergelijking aan met het gouden Ajax van de jaren zeventig en de Champions League-winnaars van 1995. 'Ajax speelde in de tweede helft dominant, snel en aanvallend: hét handelsmerk van de Ajax-teams die in de jaren zeventig drie keer de Europa Cup I wonnen en in 1995 de Champions League.'

Het Spaanse AS meent dat Ajax 'zichzelf kandidaat stelde voor de tweede plaats in Groep E (met verder Bayern München en Benfica, red.).' De krant haalt het interview met gelegenheidsaanvoerder Dusan Tadic aan, die meende Ajax bewees in de Champions League thuis te horen. 'Dat is op dit moment zeker het geval en Ajax heeft een goede kans om er ook in 2019 bij te zitten. De eerste vijftien minuten waren nog exemplarisch voor het Ajax van een paar jaar geleden: veel balbezit, de tegenstander opjagen, maar geen doelpunten. Daarna ging de motor aan en was het einde verhaal voor AEK.'