Waarom Van de Beek niet begon en Ajax er na rust wél in slaagde AEK stuk te spelen

20-09-2018 10:00
24

Ajax is de Champions League goed gestart door AEK Athene met 3-0 te verslaan. De ploeg van Erik ten Hag ontdeed zich na de pauze pas van de bezoekers, aan de hand van vleugelverdediger Nico Tagliafico. Daarmee heeft Ajax een goede eerste stap gezet om overwintering in Europa te bewerkstelligen.

Door Koen Bloks

Erik ten Hag kreeg een dag voor de wedstrijd te maken met een blessuregeval. Matthijs de Ligt bleek niet fit genoeg om te spelen, waardoor Frenkie de Jong naar het centrum van de verdediging verhuisde. Veel supporters hadden Donny van de Beek op het middenveld verwacht. De meeste trainers redeneren echter vanuit de achterhoede, waar De Jong op de positie van centrale verdediger optie drie is na Daley Blind en De Ligt.

In dat opzicht was het niet gek dat Ten Hag door de positieverandering van De Jong voor een defensieve middenvelder koos die de verdediging met de aanval kon verbinden. Dat is zeker géén specialiteit van Van de Beek, die meer tot zijn recht komt met loopacties in de diepte en een neusje heeft voor de goal. Hij bekroonde zijn getergde invalbeurt dan ook met een doelpunt, na een voorzet op maat van aanvoerder Dusan Tadic. Dat was een doelpunt uit het boekje, maar ook exact waar de Amsterdammers in de eerste helft naarstig naar op zoek waren: diepte in het spel.

Ajax weet de Griekse muur in de eerste helft niet te slechten. Hoeveel spelers Ajax ook tussen de linies brengt, de Grieken verdedigen vanuit een 4-4-2 in de zone. Ruimtes tussen en achter de verdediging worden nauwelijks gevonden.

In de eerste helft kwam Ajax tot geen enkele uitgespeelde kans. Dit was te wijten aan goed verdedigen van de Grieken, maar ook aan het gebrek aan diepte in de ploeg bij de Amsterdammers. Ajax brak zo af en toe door aan de linkerkant, maar dan volgde een onzorgvuldige voorzet. Dit maakte het Amsterdamse spel tot een voorspelbaar geheel. Hier rekende de ploeg na rust genadeloos mee af: al na één minuut in de tweede helft was het raak.

Tagliafico profiteerde van een enorme dekkingsfout, nadat Dusan Tadic eerder een corner verdiende na een sprint en actie in de diepte. Dat was precies wat Ajax voor rust niet voor elkaar kreeg, mede doordat David Neres als nummer tien speelde, ver van de Griekse laatste lijn. De Braziliaan is op zijn best wanneer hij in de diepte wordt weggestuurd en dicht tegen de laatste lijn aan kan spelen. Ook voorafgaand aan de 2-0 en 3-0 profiteerden de Amsterdammers van de afleidende loopacties en diepgang van de vleugelverdedigers en -aanvallers. Tagliafico scoorde uiteindelijk zelfs zijn tweede doelpunt van de avond na een mislukte voorzet.

Op de helft van tegenstanders isoleert Ajax verdedigers van de tegenstander zodat ze niet uit kunnen stappen, waarna het spelers tussen de linies brengt. Een variatie in het aanvalsspel is het bedienen van spelers in de diepte. Dat lukt voorafgaand aan alle doelpunten in de tweede helft.

De bezetting achter de bal was afgelopen wedstrijden nog een zwakte gebleken van de Amsterdamse ploeg, maar tegen AEK was daar weinig van te merken. De Griekse formatie probeerde de bal in de eerste fase van het balbezit soms nog geduldig rond te spelen om Ajax voorwaarts te lokken, waarna snel de lange bal volgde.

Diepe spits Ezequiel Ponce wist het De Jong en Blind in de eerste helft nog wel moeilijk te maken, maar na rust geen moment meer. Dit kwam enerzijds doordat Noussair Mazraoui en Tagliafico na rust beter anticipeerden door meer centraal te blijven staan, anderzijds door het sterke optreden van de Amsterdammers in de transitie van aanvallen naar verdedigen. Ajax veroverde in de tweede helft meer ballen hoger op het veld dan in de eerste helft.

In de eerste helft staan Mazraoui en Tagliafico ver van het centrum af. Na rust herkennen beide backs beter de momenten dat AEK de lange bal gaat spelen, waardoor zij Blind en De Jong kunnen ondersteunen. Aanstaande zondag zal de focus vooral liggen op het afschermen van directe passes over de grond richting de aanvallers van PSV.

Ten Hag was zichtbaar opgelucht na de winst in de eerste speelronde van het miljardenbal. Zijn ploeg had een omzetting nodig (Neres naar linksbuiten) om diepte in de ploeg te krijgen en liet daarmee zien levensgevaarlijk te zijn met drie doelpunten tot gevolg. Hoe mooi de zege ook is, de focus zal snel gericht zijn op de topper van aanstaande zondag: PSV - Ajax.

Hoewel de Ajacieden goed anticipeerden op het aanvallende spel van AEK Athene, zal het in Eindhoven een totaal andere focus hebben in de transitie naar verdedigen. Ajax zal meer centrale passes over de grond af moeten schermen richting de aanvallers van PSV om niet in het mes van de counter te lopen. Het belooft in elk geval een spannende kraker te worden met teams die voort kunnen borduren op wat ze in de Champions League hebben laten zien.

De @LaptoptrainerNL kijkt voor VoetbalPrimeur naar de belangrijkste wedstrijden in binnen- en buitenland en probeert op een begrijpelijke wijze de theoretische kant van het voetbal te belichten.